Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Япония облекчава мерките за контрол на износа на военна продукция, за да се посрещнат нуждите на САЩ

[post-views]
САЩ съобщиха, че са унищожили три дрона, изстреляни от йеменските хуси

В сряда Япония взе решение да облекчи мерките за износ на оръжия за първи път от над 10 години, като по този начин проправи път за продажба на системи за противоракетна отбрана на съюзниците си от САЩ, предаде Франс прес.

Япония упражнява стриктен контрол над износа на оръжие по силата на пацифистката си конституция, която ограничава военния ѝ капацитет до използването му за нуждите на отбраната.

„Предоставянето на подобен тип въоръжение на други държави ще допринесе за осигуряване на мира и международната сигурност и ще укрепи сътрудничеството с държавите, които са партньори на САЩ в областта на сигурността“, обяснява действията си правителството в документ, с който информира за решението си.

С оглед на така одобрения нов режим Япония „ще може да изнася въоръжение местно производство по чуждестранен лиценз“ в съответната държава, потвърди пред Франс прес правителствен експерт по национална сигурност, пожелал анонимност.

Япония произвежда например отбранителната система земя-въздух „Пейтриът“ (Patriot Advanced Capability-3, PAC-3) по лиценз на компанията „Локхийд Мартин“, която я е разработила.

„На теория новите правила ще позволят износа на РАС-3 за САЩ“, добави експертът.

Така за първи път след Втората световна война Япония ще осъществи износ на смъртоносни оръжия, коментираха местни медии.

Висш представител на управляващата партия обяви пред журналисти тази седмица, че планът за износ на подобен тип въоръжение е по искане на САЩ, информира японската информационна агенция Киодо.

Американският президент Байдън е повдигнал въпроса пред министър-председателя на Япония Фумио Кишида в Кемп Дейвид през август, както и по време на икономическа среща на високо равнище миналия месец в Сан Франциско, информира в. „Вашингтон пост“ в началото на седмицата.

Вашингтон все по-често се обръща към сътрудниците си за доставка на високотехнологично въоръжение в контекста на недостига на средства за въздушна отбрана за Украйна, като Южна Корея през изминалата година дискретно пое ангажимента да достави стотици хиляди артилерийски снаряди на Украйна, посочва вестникът.

Забраната за износ на оръжия, която Япония прилага от 1960-1970 г., вече беше донякъде облекчена през 2014 г. от правителството на премиера Шинзо Абе.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани