Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Кремъл следващият ще е… същият

[post-views]
В Кремъл следващият ще е… същият

Обикновените руснаци са принудени да се редят на опашки за яйца

На внимателно организирано събитие Путин с равен глас направи специално съобщение към ветераните и към широката общественост, че режимът му ще продължи да управлява Русия и след март догодина, когато са изборите – т.е. дирижираният ритуал, който не трябва да се бърка с това, което в свободния свят наричаме „избори“. След това прословуто събитие контролираната от Кремъл мрежа за манипулиране на информация се развихри – засипа ни с „доказателства“ за добрите дела, които мъдрото управление на главния стратег на Кремъл е сторило за „Матушка Россия“. Така започва редовният седмичен доклад на експертите по борба с руската дезинформация от Европейската служба за външно действие.

Пропагандните медии написаха какво ли не в тази връзка – включително как Русия, водена от Путин, създава един наистина демократичен свят и се превръща в нов глобален център на растеж. Ако се вярва на Дмитрий Песков, прессекретарят на президента Путин, войната в Украйна също е напът да завърши с неизбежна победа на Русия.

Явно всичко е толкова хубаво и спретнато. Защо ли тогава обикновените руснаци се подготвят за предстоящите празници с редене по опашки в съветски стил за яйца, чиито цени са скочили до небето, а някои хора с наложена забрана да пътуват извън страната дори бяха принудени да предадат задграничните си паспорти? На този фон прокремълските гласове твърдят, че на Запад има „умора от Украйна“, а президентът на САЩ Джо Байдън отправи ясно послание – „трябва да сме сигурни, че те (Украйна) ще спечелят войната.

Привиждат им се биолаборатории

Американските биолаборатории и биологичните агенти, които уж се създават в тях, са любимо плашило за Кремъл. Този сюжет е бил често отразяван в EUvsDisinfo, а в базата данни са налични над 300 случая на дезинформация заедно с техните опровержения. Публикувахме също подробна развенчаваща статия, създадохме инфографика и пуснахме видеоклип по темата с цел да изобличим абсурдните твърдения, разпространявани от манипулаторите на Кремъл. Няма изненада, че въпреки работата, която и ние, и други институции сме свършили, дезинформацията на Кремъл за биолабораториите и биологичните оръжия продължава да се разпространява. Този път под прицел попадат Финландия и Казахстан – разпространяват се неоснователни твърдения за управлявани от САЩ биологични лаборатории на тяхна територия.

Всяване на страх с манипулативна цел

В първия случай наративът е, че Финландия ще даде на САЩ земя за биолаборатории – тази дезинформация е свързана с подготвящото се Споразумение за сътрудничество в отбраната между Финландия и САЩ (DCA). Кремъл се опитва да представи Финландия като губеща суверенитета си и предлагаща земята си за американските биолаборатории – и двете твърдения нямат никаква фактическа основа и достоверност. Целта на Кремъл е да изгради образа на Финландия като враг за пред руската публика – и има цяла поредица примери, че пропагандистите са се заели сериозно с тази задача.

Освен за Финландия манипулаторите на Кремъл разпространяват дезинформация и за Казахстан. Според този наратив Казахстан е напът да се превърне в експериментална база на САЩ за производство на бактериологични, биологични и генетични оръжия за масово унищожение – доста бомбастично твърдение, меко казано.

Към наративите за Финландия и Казахстан трябва да добавим и най-новия, насочен срещу Украйна: че бактериално заразени украинци са опасни за Европа. Всички тези дезинформации целят да предизвикат психологически реакции на страх от патогени и въобще страшни болести, които са табу в обикновения живот. В същото време целта е да се поддържа образът на Русия като обкръжена от „коварни врагове под американски контрол“.

В сюжета със „заразените с патогени украинци“ Кремъл манипулира автентични новинарски истории в опит да повлияе на чуждестранната аудитория и нейните възгледи за украинците, т.е. да се отслаби продължаващата западна подкрепа за Украйна: всичко това е част от продължителна и многопластова дезинформационна кампания.

Колониалните нагласи на Москва

Балтийските държави нямат капацитета да бъдат независими и суверенни, това е друг пропаганден сюжет за Кремъл. Пропагандистите от „Спутник“ остават верни на колониалистките си и шовинистични нагласи. Те грубо изопачават историческите факти за пълното опустошение и репресии, които десетилетията под съветска окупация донесоха на балтийските държави и техните народи. В същото време този повтарящ се наратив отрича идентичността, държавността и националния суверенитет на балтийските страни и по този начин преповтаря токсичната антиукраинска риторика на Москва.Съюзниците снабдяват Украйна с токсични химикали за извършване на провокация с биологично оръжие. Това е друг пример за безспирния дезинформационен залп от свързаните с Москва медии, този път на арабски език в арабската версия на RT. Медийната мрежа на Кремъл пак прокарва посланието, че Украйна използва или се готви да използва химически вещества – наративът се повтаря години наред и пришива САЩ и други съюзници в заговора, че уж доставяли токсичните вещества на Украйна. Всъщност всички добре знаем, че самата Русия има солиден опит в използването на химически агенти срещу противниците на режима на Путин, както и в несъобразяването с международните норми и институции, които забраняват използването на химически оръжия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани