Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Св. св. Кирил и Методий“ прекоси океана за 25 дни

[post-views]
„Св. св. Кирил и Методий“ прекоси океана за 25 дни

Антарктическият ни кораб акостира в Мар дел Плата, след това се отправя към Ушуая

След 25-дневен презокеански преход научноизследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ с бордови номер 421 (НИК-421) застана на швартови във военноморската база в Мар дел Плата. Аржентинският град е поредното пристанище на НИК-421, като част от 32-рата Българска антарктическа експедиция, в което приключва и поредният етап от задграничното му плаване.

При пристигането му НИК-421 беше посрещнат от посланика на България в Аржентина Н. пр. Стоян Михайлов, контраадмирал Марсело Тарапов – генерален директор на обучението и подготовката на Военноморските сили на Аржентина и офицери от командването на военноморската база. Топъл поздрав към екипажа на кораба беше отправен от военноморски духов оркестър и мажоретен състав.

Корабът беше посетен и от председателя на Конфедерацията на Българските дружества в Аржентина и председател на Аржентинско-Българската фондация в Буенос Айрес г-жа Ружка Николова. По време на официалната среща на борда на кораба на нея й бяха поднесени традиционни български подаръци. НИК-421 е в Мар дел Плата до 21.12.2023 г., за да извърши зареждане с гориво, прясна вода и свежи хранителни провизии. На 18.12.2023 г. на кораба беше проведена официална среща с кмета на Мар дел Плата, на която бяха обсъдени развитието на контактите и сътрудничеството между аржентинския град и морската ни столица Варна.

Баща и син атакуват водните предизвикателства

Самуил Данаилов е плувец № 1 на ПСК „Черно море” за 2023 г. Той е син на командира на българския военно-научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ капитан Николай Данаилов и изпълнява пожеланията на баща си, а именно – с малки, постоянни стъпки върви по пътя на успеха. И както му пожела капитан Данаилов за рождения му ден – Самуил владее смело живота, който е като поривист вятър.

Щастливата вест, че Данаилов младши е плувец № 1 на „Черно море”, вече със сигурност е достигнала до капитана на кораба. На тържествената церемония бяха огласени десетте плувци, допринесли с най-добър точков актив за клуба през 2023 г.

Доктор Петър Сапунджиев:

От ледниците научаваме повече за глобалните промени

От изследването на ледниците се научава повече за общата картина на глобалните промени, каза в интервю за БТА Петър Сапунджиев – доктор по електроника, който от пет години е инженер на Българската антарктическа база. На 32-рата експедиция той ще бъде около два месеца на нашата полярна база и се надява това време да е достатъчно, за да свърши работата, предвидена за осъществяването на научните му проекти.

„За тази експедиция съм ангажиран с два проекта. Единият е свързан с осигуряване на надеждна инфраструктура за функциониране на нашата научна апаратура на полярната ни база. Този проект е свързан с осигуряване на надеждно соларно захранване на апаратурата, която оставяме да работи там, когато нас ни няма“, обясни д-р Сапунджиев. Стана ясно, че в рамките на проекта отново ще бъде проектирана и инсталирана система, която е специално насочена към задачата да следи количеството слънчева енергия, попадащо върху единица площ под различни ъгли. „Тези ъгли ние избираме в зависимост от приложенията, които имаме, от соларно захранване в района на нашата база“, допълни д-р Сапунджиев.

„Очакваме тази система да работи в продължение на години. Първият масив от информация ще получим след една година. Получавайки този масив от данни, ние ще анализираме количеството слънчева енергия, с което разполагаме ежечасно. Имайки тази информация, ние можем много прецизно да проектираме нашите соларни захранвания. Т.е., когато знаем колко енергия получава нашата соларна система, ние можем математически да определим какво ще е нейното състояние и как трябва да я оптимизираме, така че тя да работи през тъмните дни, които през зимата стават все по-дълги. През антарктическата зима има само два, три часа светлина на ден. С точна информация за разпределението на тази светлина във времето ние можем да проектираме и оптимизираме нашата апаратура“, обясни ученият за дейностите по първия си научен проект. Вторият проект, който д-р Петър Сапунджиев и екипът му ще осъществят, е свързан с изследване на движението на ледниците. По думите му ледниците са една изключително деликатна екосистема.

Среща с контраадмирал Марсело Луис Фернандес

Командирът на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК-421) капитан II ранг Николай Данаилов, придружен от своя заместник капитан ІІІ ранг Радко Муевски, бе на посещение при командира на Военноморската база на Аржентинските Военноморски сили в Мар дел Плата контраадмирал Марсело Луис Фернандес. По време на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с престоя на НИК-421 във военноморската база, възможностите за отдих на екипажа в Мар дел Плата, продължаването на съвместното сътрудничество и предстоящите задачи на кораба по време на 32-рата Българска антарктическа експедиция. По време на престоя си във Военноморската база Мар дел Плата екипажът на НИК-421 прие покана от екипажа на аржентинския спомагателен кораб „Аустрал“ да участва в приятелски футболен мач.

Най-ново

Единична публикация

Избрани