Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Светът не е готов за нова пандемия, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш

[post-views]
При посещението си в Москва Гутериш призова за прекратяване на огъня „възможно най-скоро“

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че светът не е готов да посрещне евентуална нова пандемия, съобщи ДПА.

„Нужно е да направим повече“, каза генералният секретар на ООН в навечерието на Световния ден на готовност за епидемии, който се отбелязва на 27 декември. Трябва да се откажем от моралната и медицинска катастрофа на богатите страни, които трупат и контролират пандемични здравни доставки, и да гарантираме, че всеки има достъп до диагностика, лечение и ваксини, каза Гутериш във връзка с уроците от пандемията от КОВИД-19.

По инициатива на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Световната здравна организация (СЗО) вече са в ход преговори за глобален договор за пандемиите, който да подобри регулацията и да подготви страните за бъдещи пандемии. Предвижда се договорът на бъде приет на световен здравен форум, насрочен за 27 май-1 юни 2024 г., но текстът на проекта в обем от тридесет страници все още е спорен. Той предлага регулация за бързината, с която се споделя информацията за новите патогени, кой произвежда и как се разпространяват ваксините и лекарствата. Дори и да бъде одобрен на среща на СЗО, договорът би могъл да влезе в сила, ако достатъчно страни го ратифицират, и ще бъде валиден единствено за тях.

Някои богати страни критикуват предложението от тях да се изисква да споделят подробности за финансирането на изследвания и това, че от фармацевтичните компании ще се иска да осигурят прозрачност на ценообразуването. Проектът предвижда производителите да се отказват от правата върху интелектуалната собственост за лекарствата в случай на нова пандемия и да предават част от продукцията си на СЗО за разпространение. В Германия бяха внесени стотици жалби срещу договора във Федералния конституционен съд. Един от тях бе отхвърлен през септември като недопустим.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани