Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия и Индия са по-близо до съвместно производство на военно оборудване, заяви руският външен министър

[post-views]
Лавров: Западът се държи опасно; снабдява със смъртоносни оръжия Украйна

Русия и Индия са постигнали осезаем напредък в преговорите по плановете за съвместно производство на военна техника, каза днес руският външен министър Сергей Лавров след разговори с индийския си колега Субрахманям Джайшанкар  в Москва, предаде Ройтерс.

На съвместната им пресконференция Лавров заяви, че такова сътрудничество е от стратегическо естество, като е в интерес и на двете страни и ще спомогне за гарантиране на сигурността на евразийския континент.

Руският министър на външните работи отбеляза, че Москва уважава желанието на Делхи да диверсифицира своите доставчици на военна техника и Русия е готова да подкрепи страната да произвежда необходимите за Индия артикули в самата Индия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че руският президент Владимир Путин ще се срещне с Джайшанкар по-късно днес.

Индийският външен министър заяви, че очаква Путин и индийският министър-председател Нарендра Моди да се срещнат през следващата година.

Джайшанкар каза, че той и Лавров са обсъдили конфликтите в Украйна и ивицата Газа, както и двустранната търговия и инвестиции.

Индия се превърна в един от основните икономически партньори на Русия, след като през 2022 г. Западът наложи мащабни санкции на Москва заради войната в Украйна.

Русия пренасочи голяма част от износа си на петрол към Индия и засили своята дипломация в рамките на групата на държавите от БРИКС, на която и двете страни са основателки.

Според Джайшанкар през тази година индийско-руската търговия се очаква да надхвърли 50 млрд. долара.

Индийският министър на външните работи посочи, че Делхи има желание да подпише двустранен инвестиционен договор с Русия, както и споразумение за свободна търговия с ръководения от Москва Евразийски икономически съюз.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани