Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МИНА: Черна гора заделя 2,01 процента от БВП за сектора на отбраната

[post-views]
МИНА: Черна гора заделя 2,01 процента от БВП за сектора на отбраната

Черна гора ще отдели 138,9 милиона евро или 2,01 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) за отбранителния сектор през следващата година в съответствие с препоръките и заключенията на срещата на върха на НАТО, каза черногорският министър на отбраната Драган Крапович, предаде черногорската агенция МИНА,

Говорейки на заседанието на Комисията по сигурност и отбрана, Крапович уточни, че Министерството на отбраната (MOD), заедно с Министерството на финансите, са внесло изменение в проектобюджета за следващата година по отношение на структурата на текущия бюджет на министерството.

„Черна гора, като пълноправен член на НАТО, в съответствие със заключенията от срещите на върха в Уелс, Брюксел и Вилнюс е осигурила поне два процента от БВП в проектобюджета за следващата година“, каза Крапович.

По думите му, освен че за сектора на отбраната са предвидени поне два процента от БВП, структурата на средствата е в съответствие със заключенията от срещата на върха на НАТО.

„Общо 138,9 милиона евро са предвидени за сектора на отбраната в проектобюджета за следващата година“, каза Крапович.

„Заедно с настоящия бюджет на министерството от 74,85 млн. евро, това прави общо 138,9 млн. евро, което е някъде около 2,01 процента от БВП“, уточни Крапович.

Генералният директор на дирекция „Държавен бюджет“ Боян Паунович каза, че за Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи (МВР) и Агенцията за национална сигурност (АНС) са отпуснати 218 милиона евро за следващата година.

Той уточни, че за МВР са предвидени 125,8 млн. евро, за МО – 75 млн. евро, за АНС – 16,2 млн. евро.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани