Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса предлага по-активно обучение в училищата

[post-views]
Съюзът на офицерите и сержантите от запаса предлага по-активно обучение в училищата

Запазване на историческата памет и  запазване на българския език са двете най-важни задачи, които са си поставили Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва“. Това сподели пред БНР генерал Златан Стойков, председател на организацията.

Съюзът има инициатива за съхранението на войнишките паметници в България.

„За нас е важно запаването на българския език и запазване на взаимоотношенията с местните ръководства в общините за изпълнението на целите и задачите на нашия Съюз. Наблегнахме на националния ни авторитет – запазване на държавността и съхранение на българската историческа памет, и приемане от гражданското общество. Искаме България да има национална доктрина“, коментира генерал Стойков.

Той допълни, че към момента Съюзът има подготвени офицери, със съвременен опит, и при желание от страна на МО да работят съвместно, могат да помогнат.  „Сега отношенията с МО се развиват в добра посока и продължаваме традицията“, каза генерал Стойков.

За себе си увери, че като офицер и генерал във въоръжените сили на България винаги се е стремял да работи достойно за изпълнение на задачите от колективите, които е ръководил. Зад гърба си той има 40 години служба и с гордост споделя, че е съхранил уважението към Отечеството ни и е българофил.

Организацията е създадена през 1907 г., имало прекъсване след 1948 г. и  е възстановена януари 1990 г. След приемането на България в НАТО името се променя на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. 10 души са в ръководството, има областни и над 300 общинси структури.

Численият състав наброява 27 600, сред които има 600 генерали, полковници и началници на бригади, разполагат с експертен състав, който може да се използва по подготовката на населението за ликвидиране на последствията.

„По наша инициатива, още при министър Красимир Каракачанов, разработихме наредба за съдаване на Национален фонд „Български военни и веонноисторически паметници и мемориали“ и предложихме методика за нейното прилагане. Получихме подкрепа от Светия синод, БЧК, БАН, Съюза на архитектите в България, интелигенция, професори, общински организации. Нашите 28 областни ръководствоа също ни подкрепиха и настояване тази наредба за бъде приета. С този фонд искаме да акцентираме на организация на работата, и пълноценно използване на тези стредства по места“, каза ген. Стойков.

Той е убеден, че Съюзът е задължен да съхрани паметта на нашите бащи и деди и традициите достойно да се предават на поколенията.

Ген. Стойков припомни, че следващият събор на организацията е на 13 и 14 юни 2024 г. в Стара Загора и там трябва да се помисли как да се подобри управлението на структурите и с практически действия да се повиши привлекателността на армията.

На срещите с премиера акад. Денков от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва предлагат да има по-активно обучение в средните училища.

„Не да ги готвим за войници, а за самосъхранение и за оказване помощ на населението. Двете войни на „Хамас“ срещу Израел и Русия – Украйна, показват, че загиват мирните хора“, коментира ген. Стойков.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани