Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американски кораби са се притекли на помощ на поразен от ракета търговски кораб в Червено море, съобщи американското Централно командване

[post-views]

Контейнеровозът „Мерск Хангчжоу“ (Mаеrsk Hangzhou), плаващ в южната част на Червено море, е подал сигнал, че е бил ударен от ракета, се съобщава в пост в „Екс“ на американското Централно командване.

Корабът, който е собственост на датската компания „Мерск“ и който плава под флага на Сингапур, е поискал помощ  и два американски кораба в Червено море – „Грейвли“ и „Лабун“ са откликнали на призива. Докато те са се намесвали, по тях са били изстреляни две противокорабни ракети от контролирани от йеменските бунтовници хуси райони на Йемен. Ракетите са били свалени от единия от двата американски кораба.

А атакуваният от хусите търговски плавателен съд не е изваден от строя, може да продължи плаването си и на борда му няма пострадали хора.

Това е 23-ата незаконна атака на хусите срещу международното корабоплаване от 19 ноември досега, се казва в поста на Централното командване.

По-рано британската агенция за морски търговски операции съобщи за инцидент с кораб в Червено море, на 50 мили от град Ходейда в Йемен, припомня Ройтерс.

Източник: bta.bg

Избрани