Информационен център на Министерство на oтбраната

НИК 421 спасява канадска яхта в новогодишната нощ

НИК 421 спасява канадска яхта в новогодишната нощ

В Новогодишната нощ НИК 421 “Св. св. Кирил и Методий“ взе участие в операция по оказване на помощ на бедстваща моторна яхта – с името „EL DOBLON“, при подходите на пролива Дрейк. Яхтата плава под канадски флаг и е с 13-членен екипаж.

В 1:45 ч. местно време на 1 януари 2024 г. корабът получава сигнал “MAY DAY” по УКВ радиостанцията на канал 16. Пет минути по-късно идва обаждане и от Чилийската брегова охрана, с молба за оказване на помощ на бедстващ плавателен съд. В 1:55 ч. НИК 421 е приведен в по-високо състояние на бойна готовност. Получените координати на бедстващия съд са на около 12 морски мили южно от о. Нуева, при подхода за влизане в пролива на Дрейк. Точно в 2:00 часа НИК 421 се насочва към моторната яхта „EL DOBLON“, която е на дистанция 8 морски мили. “Св. св. Кирил и Методий” е назначен като „ON SCENE COMMANDER“ от Чилийската брегова охрана съгласно „IAMSAR MANUAL“. В 2:10 ч. е установена комуникация с „EL DOBLON“ на испански език. От моторната яхта докладват, че има пробойна в носовата част с нахлуваща вода, и е без ход.

От НИК 421 веднага подготвят спасителна бързоходна лодка с тричленен екипаж, оборудван със спасителни средства и термокостюми, швартови и буксирни въжета за извършване на буксировка на бедстващия плавателен съд и/или евентуално швартоване на борд. На борда на кораба се подготвят и за оказване на първа медицинска помощ на бедстващи хора от яхтата.

В 2:30 ч. българският кораб започна сближаване с „EL DOBLON“ с готовност за спускане на спасителна бързоходна лодка на вода.

НИК 421 се доближава на дистанция 4 кабелта до яхтата в 2:50 ч. След комуникация с екипажа й, е получен доклад за спиране на нахлуващата вода и възстановяване на минимален ход под ветрила.

След осветяваяне на яхтата се установява силен крен към десния борд. Точно в 3 ч. “Св. св. Кирил и Методий” докладва на Чилийската брегова охрана за състоянието на моторната яхта и започна ескортирането й към подхода на канал Бийгъл и пристанище Пуерто Уилямс, Чили.

Час по-късно, при подхода към пролив Ричманд НИК 421 е освободен от „ON SCENE COMMANDER“ от Чилийската брегова охрана, тъй като бедстващата яхта навлиза в островна група с по-спокойни води, и вече е активиран и чилийски военен SAR кораб.

В 04:00  бойната готовност на българския кораб е понижена и той продължва плаването си, съгласно плана към о. Ливингстън.

Флотилен адмирал професор д.в.н Боян Медникаров – началник на Висшето военноморско училище “Никола Вапцаров”, от чийто състав е полярният кораб на България, отправи поздравления към командира на НИК 421 кап. II ранг Николай Данаилов и неговия екипаж.

Метеообстановка:

Вятър – 240,0° – 12-13 m/s

Море – 5 бала по скалата на Бофорт

Видимост – 6-8 мили.

Облачност – 100%.

Т въздуха – 8,0°.

Т морска вода – 8.0°.

Атм. налягане – 1007,0 mbar.

Данни за бедстващия плавателен съд:

Име: „EL DOBLON“

Флаг: Канада

Дължина: 25 метра

Ширина: 5 метра

Екипаж и пасажери: 13 души

Източник: naval-acad.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top