Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ден на траур в Иран след експлозиите в сряда, Техеран се закани да отмъсти на извършителите

[post-views]
Военното сътрудничество на Иран и Русия не накърнява интересите на трети страни, увери първият дипломат на Техеран

Иран обяви ден на национален траур и се закани да отмъсти за смъртоносните експлозии в сряда. Атаката беше определена като най-смъртоносната от времето на Ислямската революция през 1979 г. и все още никой не е поел отговорност за нея. Взривовете в Керман взеха над 100 жертви, а повече от 200 души бяха ранени.

Отговорните за смъртоносната експлозия в Керман ще понесат последствията от действията си, заявиха висши представители на Иранската революционна гвардия и на официалната власт в Техеран.

Бойците на ген. Солеймани, на поклонението пред когото бяха призведени взривовете, ще въздадат справедливост, се закани вицепрезидентът на Иран Мохамад Мокхбер при посещението си в болницата, където са настанени ранените при нападението. Според държавния глава Ебраим Раиси Израел и САЩ стоят зад смъртоносната атака, като целта им е да разширят обхвата на войната в Газа не само в Ливан, но и в целия близкоизточен регион.

Върховният лидер на страната и аятолах Али Хаменей също заплаши със сериозен отговор организаторите на атентата, а американските власти категорично отхвърлиха обвиненията срещу себе си. САЩ по никакъв начин не са замесени в събитията и всяко твърдение за това е смехотворно, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър и допълни, че Израел също няма мотив да стои зад експлозиите.

Припомняме, че атаката в сряда стана факт на фона на особено високо напрежение в региона, а сателитни кадри от Керман вчера показват огромно множество, събрало се в града за годишнината от смъртта на ген. Касем Солеймани, когато избухва екслозията. Самият бивш командир на бригадите Ал-Кудс, най-елитното подразделение на Революционната гвардия, беше убит преди 4 години при американска атака с дрон в Ирак.

Най-ново

Единична публикация

Избрани