Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: За разлика от Израел, Русия е спазила международното право във военната си операция

[post-views]
Русия съобщи, че Украйна е опитала да нападне руски кораб, охраняващ газопроводи в Черно море

Във военната си операция в Украйна, Русия е спазвала международното право, за разлика от Израел в ивицата Газа. Президентът на Русия представи иск, който е допустим по силата на доктрината за колективната законна отбрана, както се прилага в член 51 от Хартата на ООН.

ОТГОВОР

Това е безпринципен опит да се използват настоящите събития – а именно офанзивата на Израел след 7 октомври 2023 г. в Газа, като отговор на терористичните атаки на „Хамас“ – като по този начин се насърчава повтарянето на  неоснователният разказ относно законността на неоправданото нахлуване на Русия в Украйна и спазване на правилата на война от страна на нашественика.

От началото на непровокираната и незаконна агресия срещу Украйна, Русия непрекъснато нарушава международното законодателство и извършва множество военни престъпления, включително масови екзекуции и измъчване на хора, умишлено насочване на удари с ракети към гражданска инфраструктура и отвличане на деца. Правни експерти заявиха, че позоваването на Москва на член 51 от Хартата на ООН не се подкрепя от действителното международно право, тъй като Украйна не представлява никаква заплаха за Русия.

Превод: Деси Рангелова

Най-ново

Единична публикация

Избрани