Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Юлиян Радойски: Единствени изпълняваме приема на курсанти

[post-views]
Бригаден генерал Юлиян Радойски: Единствени изпълняваме приема на курсанти

Красимир МИТОВ

В ход е процедура за доставка на два учебно-тренировъчни хеликоптера, казва началникът на ВВВУ „Георги Бенковски”.

Висшето военновъздушно училище (ВВВВУ) Георги Бенковски” е сред най-добрите висши училища за 2023 г., според изводите на годишната национална рейтингова система. Само три години след възстановяването му, с неуморния труд на целия колектив, училището успя да се нареди в топ 3 на редица професионални технически специалности.

Г бригаден генерал, какви ползи допринесе за училището сътрудничеството със сродните военни академии и училища на странитечленки на НАТО?

– За периода от възстановяването си досега ВВВУ подписа споразумения за сътрудничество с общо 19 университета и висши училища от 12 държави. От тях членки на НАТО са 11. В резултат на споразуменията училището започна да изпраща на обучение и стаж курсанти и студенти за различни периоди и да участва в международни конференции. Преподаватели от училището започнаха да изнасят лекции в университетите, с които имаме подписани споразумения, а във ВВВУ гостуваха лектори от два университета. Обменът на преподаватели, курсанти и студенти определено допринася за синхронизирането на съдържанието на преподавания материал между училищата, разширяване кръгозора на курсантите и студентите, запознаването и прилагането на полезни практики. Като стъпка в тази посока е и присъединяването към международния авиационен семестър, в който участват общо 5 военновъздушни висши училища. Семестърът позволява свободен обмен на курсанти през третия семестър, като се изучават едни и същи дисциплини и преподаването е изцяло на английски език. Във ВВВУ в момента се провежда пилотен семестър с участието на 5 полски и двама български курсанта.

– Какви задачи ще решава секторът за провеждане на курсове за пилоти и инженери?

– Заработи Организацията за обучение и изпитване на персонал по техническо обслужване (ОИПТО) в съответствие с изискванията на European Union Aviation Safety Agency (EASA),която извършва обучение и провежда изпити по програма, одобрена от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация (ГД ГВА)”. Издадените от ВВВУ „Г. Бенковски” сертификати са валидни на територията на целия Европейски съюз (ЕС). На следващо място работи Одобрена организация за обучение (ООО). Започнахме първоначално с курсове за придобиване на свидетелства за летателна правоспособност „Любител пилот -PPL(А)”, а в последствие и с курсове за придобиване на свидетелства за летателна правоспособност „Любител пилот -PPL(Н)”, Транспортен пилот – ATPL(Н), по програми одобрени от ГД „ГВА”. Работата на двете организации ще даде възможност на курсантите и студентите  да придобиват свидетелство за правоспособност за пилот на самолет или на вертолет, и за техническо обслужване на летателните апарати, ще създаде предпоставки за превръщане на ВВВУ в национален и регионален център за подготовка на авиационни специалисти и ще създаде условия за обучение на чуждестранни студенти и обогатяване на предлаганите курсове, включително и за професионални пилоти CPL(А).

Какви нови специализации заложихте в учебните планове и програми?

– Катедра „Тактика, въоръжение и системи за сигурност в отбраната” разработи учебен план на новата гражданска специалност „Роботехнически авиационни системи”. Основната цел на обучението по тази специалност е да подготви инженери-бакалаври с висока квалификация, отговаряща на изискванията на ЕС. В новите учебни планове се разширява обучението по безпилотни платформи, космос и сигурност. В катедрите „Електроника, навигация и комуникации в авиацията (ЕНКА)” и „Електроника, автоматика и информационни технологии (ЕАИТ)”, която е водеща при разработването на учебните планове по новата военна специализация „Системи за въздушно наблюдение, разузнаване и контрол” с гражданска специалност „Интелигентни автоматизирани системи в авиацията”, специалността ще се обслужва основно от двете катедри. В тази специализация е заложена работата основно с безпилотни платформи и изучаването на модерни технологии, като интелигентни системи и изкуствен интелект.

– Работите ли за разкриване на втори факултет и какви са плановете в тази насока?

– Съгласно решение на Министерския съвет ВВВУ „Г. Бенковски” е разкрито с един факултет и един департамент. Към настоящият момент се наблюдава засилен интерес от кандидати за курсанти и за цивилните специалности за студенти. ВВВУ е единственото висше военно учебно заведение, което в две последователни години изпълнява заложения прием на курсанти. От създаването на ВВВУ обучаващите се студенти по гражданските специалности също се увеличават. За разкриването на втори факултет е необходимо да са налице три основни предпоставки. На първо място е необходимо да се привлекат и мотивират млади преподаватели и да се повиши професионалната мотивация и компетентност на академичния състав. На второ място е развитие на съвременна инфраструктура за провеждане на качествено образование и научни изследвания и придобиване от училището на учебни самолети и вертолети с инфраструктура за летателна и техническа експлоатация и авиационни тренажори. На трето място е необходимо да се направи периодичен преглед и актуализиране на  Националната карта на висшето образование в Република България. Когато тези три предпоставки бъдат реализирани, училището ще предприеме необходимите постъпки за създаване на втори факултет.

Как се развива и усъвършенства учебно-материалната база и какво предстои в перспектива? – Усилено работим по нейното осъвременяване. Вече имаме изградени кабинети и лаборатории за 3D-проектиране на сложни авиационни системи и извършване на симулации за определяне на точността на попадение на средствата за поразяване. Предстои усвояването на технологията за виртуална реалност на Ф-16. Значителна част от модулите са насочени към въоръжението на новия самолет. В катедра „Техническа експлоатация на летателни апарати” в най-скоро време ще започне основен ремонт на Техническата база по ремонт, където ще бъде разположена катедрата. Предвижда се възстановяване с нова апаратура на: лаборатория по безразрушителен контрол, лаборатория по изпитване на авиационни материали, кабинет по авиационни технологии, работилници по заваряване и механична обработка, кабинет по ремонт на авиационната техника. Към момента е в ход възлагане на обществена поръчка по проектиране на електрическа инсталация, извършване на авторски надзор и извършване на вътрешни ремонтни дейности на сграда № 42 „Лабораторен корпус на Техническа база за ремонт (ТБР)”. През 2023 г. пред района на ТБР е изградено и сертифицирано вертолетно летище за обучение на курсанти от ВВВУ, като същото ще се използва и за системата за въздушно спасяване и транспорт на пострадали (HEMS). Към момента в ИКАО е в ход обществена поръчка за основен ремонт и преустройване на приземен етаж. Ще се обособи кухненски блок с помещения за столова, разливно, измиване и съхранение на посудата, прилежащи санитарни помещения и втора поточна зала. В ИКАО е изградено и въведено в експлоатация тренажорно съоръжение тип „Хеликоптерна кабина” за обучение на парамедици и площадка с тренажорни люлки за обучение на курсантите от специалност „Летец-пилот”. През 2024 г. е планирано и финансово осигурено: проектиране, авторски надзор, изграждане, въвеждане в експлоатация и поддръжка на покривна фотоволтаична електрическа централа на ИКАО; газификация на корпус „А” и корпус „Казарма курсанти”. В ход е процедура за доставка на два леки учебно-тренировъчни хеликоптера. При допълнително финансиране за подобряване на учебно-материалната база и възстановяване на инфраструктурата на ВВВУ предвиждаме: да възстановим и оборудваме спортният комплекс на училището; да възстановим хранителният блок (кухня и столова) на училището във ВР 1175 – Долна Митрополия; да извършим основен вътрешен ремонт на учебен корпус „А”; да придобием два леки витлови самолета.

Най-ново

Единична публикация

Избрани