Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Предизвикателствата на позиционната война

[post-views]
Предизвикателствата на позиционната война

Генерал-майор о.р. Съби СЪБЕВ

Както Украйна, така и Русия не постигнаха целите си за 2023 г.

Лятно-есенната контраофанзива на украинските въоръжени сили (УВС) приключи без успех в основната си цел и международното отразяване на войната се фокусира главно върху това, загърбвайки руските неуспехи. Това предизвика отделни пукнатини в единството между политическото и военно ръководство на Украйна, преувеличавани и подклаждани от руската пропаганда и дезинформация, с цел предизвикване на управленски и политически разкол в страната и разделения в украинското общество.

Както Украйна, така и Русия не постигнаха целите си за 2023 г. Двете воюващи страни не са в състояние да създадат ударна сила, превишаваща значително силите на противника, за да осъществят мащабна офанзива с оперативен резултат. Военните действия преминават в нова фаза – позиционна изтощителна война. И в двете воюващи държави започва да се чувства умора от близо 2-годишната война.

В разсекретена консервативна разузнавателна оценка на САЩ се посочва, че войната в Украйна е унищожила предвоенните руски сухопътни сили.

Руските сили са загубили 315 000 души

от 360 000 души личен състав, 2200 от 3500 танка и 4400 от 13 600 бойни бронирани машини, които са участвали в пълномащабното нахлуване в Украйна. Данните на украинския ГЩ за руските загуби са още по-високи.

Политически противоречия в американския конгрес забавят предоставянето на следваща военна и финансова помощ за Украйна, а вътрешните битки в ЕС временно отлагат отпускането на 50 милиарда евро помощи за Киев. Същевременно, ЕС реши на 14 декември да започне преговори за присъединяване на Украйна към съюза, а държавите от Г-7 търсят начини как да конфискуват руски активи в полза на Украйна.

Третото посещение на президента Зеленски в САЩ на 11-12 декември и срещите му с конгресмени и президента Байдън, бе опит да смекчи противоречията във Вашингтон по американската помощ за Киев, чието окончателно решение са очаква през януари 2024 г. Президентът Байдън потвърди, че САЩ продължават подкрепата си за Украйна. На връщане от САЩ президентът Зеленски проведе среща и със скандинавските лидери.

Поредни пакети от помощи за Украйна бяха обявени от няколко държави. Нидерландия започва подготовка за предаване на Киев на първите 18 от обещаните 42 самолета Ф-16.

Операциите на УВС

придобиха основно отбранителен характер,

с нанасяне на тежки загуби в личен състав и бойна техника на руските окупационни сили. Около Бахмут и Авдеевка украинските сили водят тежки отбранителни боеве. Продължиха украинските операции за разширяването и укрепването на ограничените предмостия на източния бряг на р. Днепър. Украинските сили провеждаха и контраатаки на основните направления за атаки на руските сили.

От своя страна, руските сили засилиха тактическите си настъпателни действия по линията Купянск-Сватово-Кремина, около Авдеевка и почти изтласкаха украинските защитници от Маринка. Особено силен бе руския натиск за обкръжаване на Авдеевка. Само в района на Донецк и главно около Авдеевка за малко повече от два месеца руските сили загубиха 25 000 души и бяха унищожени около 200 танка и повече от 400 други бронирани машини, при напредък около 1,5-2 км.

От средата на ноември 2023 г руските сили  очевидно се опитваха да си върнат инициативата на военния театър в Украйна и през декември  предприеха настъпателни операции в повечето сектори на източния фронт. Макар че сезонът е неблагоприятен за сухопътни операции, и те са съпроводени с големи загуби на личен състав и бойна техника, руските сили очевидно се опитват да синхронизират настъпателните си усилия за овладяване на инициативата на бойното поле с временните затруднения на Запада за продължаване на подкрепата за Украйна. С основание може да се направи извода, че настоящите руски настъпателни операции са насочени главно към това да бъде разбита решимостта на Запада да помага на Украйна, вместо постигането на значителни оперативни цели на бойното поле. Но ако руските окупационни сили успеят напълно да овладеят стратегическата инициатива в цяла Украйна с тази контраофанзива, може да се опитат да постигнат и значима оперативна цел. На този етап, обаче, руските сили понасят големи загуби без да постигнат оперативно значими успехи.

Постигнат бе значителен успех в реализирането на допълнителни цели на контраофанзивата – нанасяне на максимално поражение на руските окупационни сили,

изтласкване на руския Черноморски флот от базите му в Крим

и нанасяне на успешни удари по военни обекти в руския тил – летища, логистични и комуникационни възли, предприятия на отбранителната промишленост.

За украинската стратегия през 2024 г. военната помощ е ключов фактор. Очевидно е, че с настоящата си военна стратегия, на която бе базирана украинската контраофанзива, Киев не ще успее да постигне прелом във войната и крайните си цели за освобождаване на всички окупирани територии. За целта УВС прекратиха контранастъпателните си операции. Наложителна е промяна на стратегията, като американски и украински висши военни експерти вече работят за нова стратегия, която ще бъде завършена и проверена до края на януари 2024 г., на серия от военни игри във Висбаден, Германия.

Целта на новата украинска стратегия е до края на 2024 г., чрез създаване на достатъчно реална заплаха, Русия да бъде принудена да сключи мир при условията на Украйна. Американските експерти препоръчват по същество отбранителна стратегия, която да се съсредоточи върху задържането и здрава отбрана на територията, която е под контрола на Украйна и натрупването на запаси и сили. Украинската страна иска стратегия с настъпателни елементи и с удари на далечни разстояния, с надеждата да убедят коалицията, която помага на страната, че УВС водят активни действия за деокупация на своята територия и постигат успехи.

Много е вероятно новата стратегия на Киев да обедини двете виждания за действията на украинските сили през 2024 г. – стратегическа отбрана с нанасяне на максимално поражение на руските окупационни сили с всички налични средства, включително и удари по ключови руски тилови военни обекти. Това означава темпът руските загуби да стане по-висок от темпа на възстановяването им.

Ако до края на юли 2024 г. УВС бъдат достатъчно подготвени и снабдени с нужните въоръжения и боеприпаси, а руските сили деградирани в степен, че не са в състояние повече да настъпват и със затруднения да се отбраняват, то украинската страна може да започне нова контраофанзива, вече с комбинирано и по-масирано използване на основните си сили и въоръжения за деокупация на ключово важни части от украинската територия, като южната част на Украйна, включително и Крим. На основата на тази стратегия ще бъдат разработени и плановете за украинските военни кампании през 2024 г.

През първата половина на 2024 г. за УВС е жизнено важно първо максимално да укрепят отбраната си на достигнатите позиции, включително с гъсти минни полета, и не допуснат пробиви в нея. Защото колкото по-силна е отбраната, толкова по-малко боеприпаси и войски ще са необходими, за да я удържат. Важно е също да бъде осигурена поетапна почивка и

възстановяване боеспособността на бригадите,

понесли чувствителни загуби през втората половина на 2023 г., както формирането и подготовката на нови бойни бригади. Реализацията на новата стратегия ще изисква допълнителна мобилизация и укрепване на УВС. ГЩ на УВС вече поиска мобилизирането на още 450-500 хиляди души.

В заключение е важно да се подчертае, че временните затруднения с американската и европейската финансова и военна помощ ще бъдат преодолени в първите 1-2 месеца на новата година. Украйна през 2024 г. ще бъде осигурена в достатъчна степен да укрепи въоръжените си сили с нови способности, да изтощи руските окупационни сили и тяхната логистиката, както и военната инфраструктура на Русия в Крим и в дълбокия руски тил, в такава степен, че Москва да бъде принудена да иска преговори. Новата 2024 г. ще бъде решаваща за хода и изхода на войната в Украйна. До края на годината е много вероятно да видим нейния край, тъй като едва ли Русия, а още повече Украйна и Запада биха желали войната да продължи четвърта година.

Най-ново

Единична публикация

Избрани