Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кои бяха лъжите на 2023-та?

[post-views]
ДЕЗИНФО: Путин не е разбил Украйна, защото не иска да убива християни

През 2023 г. вестник „Българска армия“ започна нова рубрика за дезинформацията и фалшивите новини. Още на първата си страница ви съобщавахме за акцентите от седмицата, които бяха в графата „дезинфорадар“. Уловените лъжи, на които ставахме свидетели през седмицата, бяха надлежно коментирани не само от нас, но най-вече от експерти, които безпристрастно и задълбочено разобличаваха дезинформацията и каналите, по които тя се разпространява. Темата продължаваше и на вътрешна страница отново с ключовата дума „дезинфорадар“, където ви представяхме акценти от докладите на службата за външно действие на ЕС, посветени на дезинформацията и най-вече на лъжите на Кремъл.

И през тази година, верни на желанието ни да ви информираме пълноценно и да разобличаваме неистините, ще продължаваме да ви представяме най-съществените теми от дезинфорадара ни с надеждата да ви бъдем полезни сами да откривате лъжите и да ги откроявате от истинските новини.

Кои бяха най-популярните фейк новини през 2023 г.?

„Очаквам темите за енергетиката, за затварянето на въглищните централи да бъдат сериозно развити и тази година. Една от най-устойчивите неверни информации е тезата за това, че Брюксел ни „натиска”, каза журналистът Ралица Ковачева, автор във Factcheck.bg. Друга фейк новина, широко разпространена през изминалата година, е тази, че в хранителните продукти у нас има насекоми, консумацията на които предизвиква ракови заболявания.

Особено актуална беше темата за изкупуването на 30% от земята на Украйна от три американски компании, което също се оказа една от големите лъжи през годината.

Премахването на част от фигурите на паметника на съветската армия, популярен като МОЧА, отключи темата за фашизма. По почина на официалните говорители на Кремъл всеки, който не е русофил, непременно беше обявяван за фашист. Въобще фашизмът и нацизмът се завърнаха трайно като понятия в съвременното политическо говорене, при това далеч не само в Русия, но и у нас. Всичко, което е против интересите на Русия, автоматично се превръщаше във фашистко, а „денацификацията“ придоби качествено нов смисъл като борба против новия вид „токсичен“ патриотизъм, както Кремъл определя справедливата борба против руската инвазия в Украйна.

Въобще подмяната на смисъла на някои основни понятия беше основна задача на дезинформаторите и техните канали през цялата 2023 г. Те изопачаваха истината до степен, в която тя се превръщаше в откровена лъжа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани