Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Не е вярно, че Обединените арабски емирства вече няма да продават петрол срещу долари

[post-views]
Не е вярно, че Обединените арабски емирства вече няма да продават петрол срещу долари

Твърдението, че Обединените арабски емирства (ОАЕ) са спрели да използват щатския долар за търговия с петрол, е невярно. То тръгва от публикация в сайт за крипто новини, в която не е посочен източник и която вероятно е генерирана от изкуствен интелект;

Властите в ОАЕ действително заявяват, че са отворени за използване на други валути в търговията с петрол, но не са се отказвали да приемат плащания в долари;

През август тази година страната обяви, че от 1 януари 2024 г. се присъединява към групата на БРИКС, но националната ѝ валута продължава да е фиксирана към щатския долар.

Видео в ТикТок твърди, че Обединените арабски емирства (ОАЕ)  вече няма да използват щатски долари в търговията с петрол. Видеото има над 31 хиляди гледания в социалната мрежа. То е публикувано от профил, който активно разпространява проруска информация по разнообразни теми.

„OAE официално спряха да използват долара за търговия с петрол“

Твърдението, че ОАЕ вече няма да използва щатския долар за търговия с петрол, не се потвърждава на сайтовете на официалните институции в страната. Подобно съобщение не се открива нито в правителствения портал, нито на сайтовете на министерствата на икономиката, на индустрията и на финансите. Новини за конкретно решение или изявление по въпроса не са публикувани в големите местни, регионални и международни медии. Публикация с такова заглавие има в агрегатора на новини на MSN.com, като тя е създадена от информационен сайт, посветен на криптовалутите – Cryptopolitan.com. Практически всички публикации, в които се открива твърдението за отказа на ОАЕ да продава петрол срещу долари, посочват като източник публикацията в Cryptopolitan.

Материалът в сайта за крипто новини не съобщава за конкретен акт или изявление от страна на институциите на ОАЕ, чрез които те да са заявили отказ от използването на щатския долар. Публикацията не посочва никакви източници на твърдението. Новината е подписана от авторка от Нигерия, откъдето са и повечето посочени за създатели на съдържание на сайта. Умишлено е скрита информацията за неговите действителни собственици и за местонахождението на хората, които го администрират. Данните за собствеността на домейна са заличени от регистрите, а линковете с правна информация водят към страниците с новини. Избран е хостинг, който позволява пренасочване на IP адреса, на който се хоства сайтът, като по този начин се скрива реалната му локация. Посоченият телефонен номер за връзка не съществува и никога не е съществувал, тъй като съдържа сгрешен регионален код.

Инструменти показват, че вероятно е писан от изкуствен интелект

Проверка на публикацията в Cryptopolitan.com с четири различни инструмента показа между 92% и 100% вероятност текстът да е писан от изкуствен интелект. Според детектора GPTzero вероятността целият материал да е машинно генериран е 92%, според Sapling тя е 99,99%, според AIContentfy e 100%, а UndetectableAI просто маркира текста като създаден от изкуствен интелект. Важно е да се отбележи, че съществуващите инструменти за откриване на съдържание създадено от изкуствен интелект засега не са напълно надеждни. Това означава че на база на техните резултати могат да се правят обосновани предположения, но не и категорични заключения.

В платформата за услуги от специалисти на свободна практика Upwork.com има публикувана обява от автор, който предлага отпечатване на материал в сайта Cryptopolitan.com на цена между 1000 и 2200 щатски долара. Заплащането за услугите договорени през платформата може да бъде получено от изпълнителя едва след като поръчката е завършена и клиентът е удовлетворен от качеството ѝ.

Материалите в Cryptopolitan.com се публикуват на няколко езика, един от които е руски. Публикацията с твърдението, че ОАЕ се отказва от щатския долар, също е излязла и на руски, а след това е разпространена в руски сайтове.

Factcheck.bg се обърна за съдействие и към колегите ни от Aрабската мрежа на проверителите на факти, но те също не откриха потвърждение на твърдението за отказа на ОАЕ да продава петрол срещу долари.

ОАЕ заявява желание да използва алтернативни валути

Макар твърдението че страната се е отказала от долара да е невярно, тя много пъти е давала сигнали, че има желание да намали използването му. Както още няколко други държави износителки на петрол от Близкия Изток, ОАЕ има национална валута фиксирана към долара. Тази политика носи както ползи, така и някои ограничения за страните и темата за техния възможен отказ от щатския долар се коментира от години. Засега обаче реалните стъпки в тази посока са минимални. По време на конференция в Дубай през 2019 г. енергийният министър на ОАЕ заяви, че Организацията на страните, износителки на петрол (ОПЕК) не твърди, че ще промени валутата, в която търгува. “Аз нямам мнение дали такава промяна изобщо е изпълнима“, каза тогава министърът.

През юли тази година ОАЕ подписа договор с Индия, по силата на който износът на петрол ще се плаща в рупии. През август беше осъществена първата трансакция по този договор, като Индия плати в рупии за покупката на 1 милион барела петрол от Националната петролна компания на Абу Даби. Това събитие бележи една от малкото реални стъпки, предприети от ОАЕ за намаляване използването на щатски долари в петролната търговия. Тази стъпка не е незначителна, защото Индия е един от най-големите търговски партньори на ОАЕ. Търговията между двете държави в периода от април 2023 до март 2022 г. възлиза на 84,5 милиарда долара.

Държавите от БРИКС и „дедоларизацията“

Почти цялото количество петрол в света се търгува в долари. Това означава че държавите и банките поддържат огромни резерви в щатската валута. Повече от половината от световните валутни резерви са в щатски долари, въпреки че делът им е намалял през последните години. Причината държавите да използват долара за тези цели е в неговата надеждност и стабилност – САЩ са най-голямата икономика в света, най-големият вносител на стоки и най-голямата военна сила. За държавите търгуващи с петрол е и допълнително удобство тази търговия да се извършва в обща валута.

В същото време, тази доминираща позиция на долара дава на САЩ огромен лост за влияние на международната сцена, както чрез валутната им политика, така и чрез възможността да налагат санкции на определени държави. През 2022 г. например западните държави наложиха санкции на Русия заради нападението ѝ над Украйна, в резултат на които близо половината от валутния резерв на страната агресор беше замразен.

Формированието БРИКС съществува от началото на века, като първоначално с акронима БРИК са назовавани Бразилия, Русия, Индия и Китай, а през 2010 г. към групата се присъединява и Южна Африка. Тогава тези държави изпъкват с бурния си икономически растеж и са обединени от амбициите си да заемат по-съществено място в управлението на световната икономика. Впоследствие обаче икономическите показатели на всички в групата, освен на Китай, отрезвиха в значителна степен както техните собствени амбиции, така и очакванията на икономистите за бъдещото влияние на БРИКС. Групата продължава да е неформален клуб и не притежава типичните атрибути на многостранните международни организации – международен договор, общи политики и институции (с изключение на Новата банка за развитие). През лятото на 2023 г. ОАЕ също обявиха, че се присъединяват към групата на БРИКС от 1 януари 2024 г.

Русия и Китай разпространяват пропагандния разказ за „дедоларизацията“

Държавите членки на БРИКС от години изразяват желание да намалят зависимостта си от щатския долар, но в същото време част от тях не са готови да бъдат отделени от водената от САЩ глобална финансова система. Повечето страни от групата все още държат големи количества активи в щатски долари, така че отслабването на долара би означавало загуби за тях. Според много анализатори на този етап идеята за обща валута на БРИКС също изглежда по-скоро нереалистична.

Въпреки това Русия и Китай активно разпространяват пропагандния разказ за „дедоларизацията“, наратив, според който щатският долар е на път да загуби напълно водещата си роля в световната икономика – нещо което не изглежда вероятно да се случи поне в обозримо бъдеще. Залезът на долара е предсказван многократно през годините, но тези предсказания така и не се осъществяват.

„За никоя държава няма да е лесно да заобиколи долара,“ казва финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън по време на изслушване в конгреса през юни тази година. Тя коментира, че не вижда „практически никаква смислена алтернатива на използването на долара като резервна валута за повечето държави.“

В същото време Йелън признава, че може да се очаква делът на глобалните резерви в долари да намалява плавно през следващите години, тъй като много страни търсят начини за диверсификация. Според нея обаче доларът изпълнява сегашната си роля в световната финансова система поради фактори, които никоя друга държава засега не може да осигури. „Ние имаме дълбоко ликвидни отворени финансови пазари, силно върховенство на закона и отсъствие на капиталови контроли, каквито никоя друга държава не може да предложи,“ коментира Йелън по време на изслушването.

Проверено:

Твърдението, че Обединените арабски емирства (ОАЕ) са спрели да използват щатския долар в търговията с петрол, е невярно. То тръгва от публикация в сайт за крипто новини, в която не е посочен източник и която вероятно е генерирана от изкуствен интелект. Властите в ОАЕ действително заявяват, че са отворени за използване на други валути в петролната търговия. През август тази година страната извърши голяма продажба на петрол срещу индийски рупии, но не се е отказвала да приема плащания в долари. ОАЕ се присъединиха към групата на БРИКС, но националната им валута продължава да е фиксирана към щатския долар.

Източник: factcheck.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани