Информационен център на Министерство на oтбраната

В Троян ще бъдат отбелязани 146 години от битката за Троянския проход

В Троян ще бъдат отбелязани 146 години от битката за Троянския проход

В Троян ще бъдат отбелязани 146 години от битката за Троянския проход
Снимка: Община Троян 

В Троян ще бъдат отбелязани 146 години от битката за Троянския проход. На 7 януари (неделя) в 11:30 часа ще бъде почетена паметта на загиналите воини, отдали живота си за свобода. В знак на признателност и по повод годишнината ще бъдат поднесени венци и цветя пред бюст-паметника на генерал-лейтенант Павел Карцов в централна градска част, съобщават от общинската администрация.

Битката за Троянския проход е една от най-тежките по време на Руско-турската освободителна война. Сраженията продължават пет денонощия при минусови температури и дебела снежна покривка. Тогава са загинали 26 руски войници, шестима са безследно изчезнали, 48 са измръзнали, а 62-ма са ранени.

Битката за Троянския проход е скъпа на сърцето на хората на Троян, защото наред с войските на ген. Карцов, при преодоляването на прохода, до воините са крачили жителите на Троян. Те са били тези, които са показвали пътя и са били готови да дадат живота си за свободата на Отечеството. Традиционно този ден се отбелязва от години и днес тази традиция продължава.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top