Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бомба, заложена от талибаните в Пакистан, уби петима полицаи, охраняващи медицински екип за ваксинация срещу полиомиелит

[post-views]
Бомба, заложена от талибаните в Пакистан, уби петима полицаи, охраняващи медицински екип за ваксинация срещу полиомиелит

Бомба, заложена на път в Пакистан, уби днес най-малко петима полицаи, охраняващи медицински работници, натоварени с провеждането на ваксинация срещу полиомиелит, предаде ДПА, като се позова на представители на властите.

Отговорност за атаката поеха местните талибани.

Нападението, извършено тази сутрин в Северозападен Пакистан, е най-смъртоносното от години срещу финансираната от ООН ваксинационна кампания в страната.

Над 20 души, предимно полицаи, са били ранени при атаката в район Баджаур близо до границата с Афганистан, съобщи служителят на местната полиция Карим Хан.

Пакистанските талибани, които са различна от афганистанските групировка, поеха отговорност за нападението в съобщение за медиите. Те уточниха, че целта им е била полицейският патрул, а не медицинските работници.

Проявите на насилие от страна на ислямистките бунтовници зачестиха през последните месеци, предшестващи парламентарните избори, предвидени за следващия месец, отбелязва ДПА. Атаките се увеличиха особено много в граничещата с Афганистан северозападна пакистанска провинция Хайбер-Пахтунхва.

Медицинските екипи, които се занимават с ваксинация на населението срещу полиомиелит, както и охраняващите ги служители на силите за сигурност, често стават мишена за ислямистите, които смятат, че кампанията е заговор от страна на Запада за стерилизация на мюсюлманите, посочва ДПА.

Пакистан и Афганистан, които от години страдат от ислямистко насилие, са сред последните държави в света, където водещата до парализа заразна болест все още е ендемична.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани