Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ: Войната между Израел и Хамас има опасност да се разрасне

[post-views]
САЩ: Войната между Израел и Хамас има опасност да се разрасне

Войната между Израел и Хамас има опасност да се разрасне и да обхване и други държави в региона. За това предупреди държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на дипломатическа обиколка в страните от Близкия Изток.

Последната дипломатическа обиколка на американският държавен секретар Антъни Блинкен в Близкия изток започна в Йордания и Катар, като основната й цел е да  предотврати разрастването на войната между Израел и радикалното палестинско движение Хамас в Ивицата Газа.

„Това е момент на дълбоко напрежение за региона. Това е конфликт, който лесно може да се разрасне, причинявайки още повече несигурност и страдание“, каза Блинкен по време на пресконференция в катарската столица Доха, преди да се отправи към Саудитска арабия. Египет и Западния бряг са другите две спирки на Блинкен, преди отново да замине за Израел.

Предупреждението на първия дипломат на Вашингтон дойде малко, след като Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че израелската военна операция ще продължи докато не бъде унищожена терористичната групировка Хамас, като в същото време Тел Авив е готов да възпре подкрепяните от Иран потенциални противници на страната, сред които и Хизбула в Ливан.

Наред с американските дипломатически усилия за ограничаването на конфликта, продължават и европейските такива. След срещата си с израелския президент Исак Херцог в Йерусалим германският външен министър Анналена Бербок също призова Тел Авив да намали мащабите на интензивната си военна операция в Газа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани