Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея се зарече да изстреля още сателити и да укрепи въоръжените си сили през новата година

[post-views]
Северна Корея се зарече да изстреля още сателити и да укрепи въоръжените си сили през новата година

Новата година започна с артилерийски стрелби на Корейския полуостров и не се очертава да е по-различна от предходната. Тя бе белязана от ескалация на напрежението, което южнокорейският министър на обединението Ким Юн-хо миналата събота отдаде на желанието на Севера да „отклони недоволството на населението“, посочва в. „Монд“.

Стрелбите през последните няколко дни последваха предупрежденията на Пхенян, че изгражда военния си арсенал в подготовка за война, която може да „избухне по всяко време“ на полуострова.

Това се случва и няколко месеца след като Северът напълно преустанови действието на военно споразумение с Юга, което имаше за цел да подобри отношенията между двете страни, отбелязва Би Би Си.

Сделката започна да се разпада, след като Пхенян заяви, че успешно е изстрелял разузнавателен сателит в Космоса през ноември. Това доведе до частично прекратяване на споразумението от страна на Южна Корея, която заяви, че ще възобнови полетите за наблюдение по границата.

Миналата седмица севернокорейският лидер Ким Чен-ун призова за увеличаване на производството на различни ракети носители, като нарече това важна задача за подготовката за „военен сблъсък“ с врага.

Севернокорейският лидер в началото на годината също така обеща да изстреля три допълнителни военни разузнавателни спътника, да произведе повече ядрени материали и да осигури ударни безпилотни самолети през 2024 г., като призова за „смазваща“ военна готовност за справяне с конфронтационните ходове на САЩ, съобщи официалната севернокорейска новинарска агенция КЦТА.

Коментарите на Ким, направени по време на ключова среща на управляващата Корейска трудова партия за определяне на държавните цели за следващата година, предполагат, че той ще засили поредицата от оръжейни изпитания на страната си преди президентските избори в САЩ през ноември, коментира Асошиейтед прес. Наблюдатели твърдят, че Ким смята, че засиленият ядрен потенциал ще му даде още един шанс за дипломация с високи залози със САЩ, за да спечели облекчаване на санкциите, ако бившият президент Доналд Тръмп се върне в Белия дом.

По думите на Ким, цитирани от КЦТА, „порочните“ антисевернокорейски ходове на САЩ и техните привърженици „достигнаха безпрецедентни в историята крайности“, тласкайки Корейския полуостров към ръба на ядрена война. Севернокорейският лидер посочи разширяването на американско-южнокорейските военни учения и временното разполагане на мощни американски военни средства като бомбардировачи и атомна подводница в Южна Корея като стъпки, които съюзниците са предприели в отговор на серията оръжейни изпитания на Севера от миналата година насам.

Той също така изложи плановете си за изстрелване на още три военни разузнавателни сателита през следващата година в допълнение към първия разузнавателен сателит на страната, изстрелян през ноември. Ким подчерта и необходимостта от създаване на „надеждна основа“ за създаване на повече ядрени оръжия, което е очевидна препратка към съоръженията за производство на радиоактивни материали като плутоний и високообогатен уран.

Ким също така нареди на властите да увеличат възможностите на подводниците и да разработят различни видове безпилотно бойно оборудване, като например въоръжени дронове.

„Пхенян може би изчаква президентските избори в САЩ, за да види какво може да си купи с провокациите си при следващата администрация“, коментира Лейф-Ерик Исли, преподавател в университета „Еуха“ в Сеул. „Режимът на Ким е затворил политическата врата за преговори за денуклеаризация, но може да предложи риторична сдържаност и замразяване на изпитанията в замяна на облекчаване на санкциите“, смята Исли. „Въпреки че Северна Корея няма намерение да се откаже от ядрените оръжия, тя може да се опита да получи заплащане за това, че се държи като един вид отговорна ядрена сила“, заключава той.

Ким се фокусира върху модернизирането на ядрения си арсенал, откакто дипломацията му с Тръмп се провали през 2019 г. поради спорове за това колко облекчения на санкциите може да получи Северът в замяна за частичен отказ от ядрената си програма. Експертите казват, че Ким вероятно смята, че Тръмп, ако бъде избран за втори мандат, може да направи отстъпки, тъй като САЩ са заети с войната между Русия и Украйна и с боевете между Израел и „Хамас“.

Нам Сунг-вук, преподавател в Корейския университет в Южна Корея, заяви, че ако президентът Джо Байдън бъде преизбран, Северна Корея няма да получи това, което иска. Tой обаче прогнозира, че победа на Тръмп може да съживи дипломацията, като допълни, че Тръмп вероятно ще каже по време на кампанията си, че може да убеди Северна Корея да преустанови плашещите си оръжейни изпитания.

По думите на преподавателя обещанието на Ким да увеличи производството на плутоний и уран има за цел да подсили преговорната му позиция. Нам заяви, че през тази година Северна Корея също така ще изстреля повече междуконтинентални балистични ракети, способни да достигнат континенталната част на САЩ.

По време на речта си на партийното събрание Ким също така използва войнствена и подигравателна реторика срещу Южна Корея, наричайки я „полупарализирана малформация и колониално подчинена държава“, чието общество е „опорочено от културата на янките“. Той заяви, че Южна Корея не трябва да се разглежда като партньор за помирение или обединение. Ким нареди на военните да използват всички налични средства, включително ядрени оръжия, за да завладеят Южна Корея в случай на конфликт.

В отговор на това южнокорейското министерство на националното обединение остро осъди Северна Корея за това, че настоява да развива ядрената си програма и проявява враждебност към съседите си. В изявление на ведомството се казва, че Южна Корея ще се опита да възпре по категоричен начин севернокорейските заплахи въз основа на солиден съюз със САЩ.

Някои анализатори предполагат, че през следващата година може да се стигне до ограничени сблъсъци между Севера и Юга по границата между двете страни. Миналата седмица южнокорейската разузнавателна агенция заяви, че Северна Корея вероятно ще предприеме военни провокации и кибератаки преди парламентарните избори в Южна Корея през април и президентските избори в САЩ през ноември.

Ким също така заяви, че Северна Корея трябва да затвърди сътрудничеството си с „антиимпериалистически, независими“ страни, които според него се противопоставят на западната хегемония, ръководена от САЩ. Той не назова имената на тези страни.

Северна Корея обаче се стреми да засили сътрудничеството си с Русия и Китай, които многократно са блокирали опитите на САЩ и партньорите им да затегнат санкциите на ООН срещу Севера заради забранените му ракетни изпитания. САЩ и Южна Корея обвиняват Северна Корея, че доставя артилерия и боеприпаси на Русия в замяна на високотехнологични руски технологии за собствените си военни програми.

Джулиана Смит, постоянен представител на САЩ в НАТО, заяви, че по-рано този месец САЩ са достигнали до заключението, че предполагаемите руски технологии, които Северна Корея търси, са свързани с изтребители, ракети земя-въздух, бронирани превозни средства, оборудване за производство на балистични ракети или материали от този вид. Смит добави, че американска разузнавателна информация сочи, че Северна Корея е предоставила на Русия повече от 1000 контейнера с военно оборудване и боеприпаси.

Южнокорейски официални представители заявиха, че руската подкрепа вероятно е позволила на Северна Корея за първи път да изведе в орбита свой разузнавателен спътник на 21 ноември. Много чуждестранни експерти са скептично настроени относно възможностите на сателита, но южнокорейският министър на отбраната Шин Уон-сик  заяви през ноември, че Русия може да помогне на Северна Корея да прави сателитни снимки с по-висока резолюция.

Ким също така обеща да развие икономиката, включително металургията, химическата промишленост, енергетиката, машиностроенето и железопътния сектор, като същевременно модернизира съоръженията за производство на пшеница, за да увеличи производството, отбелязва Ройтерс. Една от ключовите цели на политиката е да се инвестира в научни и технологични изследвания в училищата, каза той.

Професор Нам коментира, че тази самовъзхвала изглежда има за цел тази година да подобри имиджа на Ким като лидер, който се грижи за обществения живот, а не само за военните въпроси.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани