Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинформацията твърди: Украинци изнудвали за пари семейство на убит от Хамас заложник

[post-views]
ДЕЗИНФО: Путин не е разбил Украйна, защото не иска да убива християни

Украински измамници опитали да ограбят близки на починалата Шани Лук – германка от израелски произход, отвлечена от бойците на „Хамас“. След смъртта на 22-годишната жертва, те поискали откуп в размер на 500 хиляди евро, предава германската радио-телевизионна мрежа „Westdeutscher Rundfunk“.

Шани Лук беше убита на 7 октомври при нападението на палестинската групировка над посетители на музикалния фестивал „Supernova Sukkot“. Същия ден се появи видео в Интернет, на което момичето се вижда във видимо безпомощно състояние, лежащо в неестествена поза в багажника на пикап на бойците от Хамас. Родителите на младата жена идентифицират своята дъщеря във видеото посредством татуировки на краката ѝ. Още тогава става ясно, че момичето е починало, но това не спряло украинците да опитат да се обогатят за сметка на скръбта на близките.

         Според публикацията семейството на Шани Лук започнало да получава обаждания от името на „членове на Хамас“, които настоявали за откуп от 500 хиляди евро. В рамките на разследването, германската полиция установила, че обажданията не са свързани с палестинската групировка, а идват от територията на Украйна.

Опровержение:

         Всички тези твърдения са пълна лъжа, която засяга изключително чувствителна тема. Дезинформационният разказ се базира на несъществуваща публикация на германската медия Westdeutscher Rundfunk. На всичко отгоре основата, върху която са изградени тези твърденията не съществува.

         Сайтът Ukraina.Ru цитира единствено веригата WDR, докато два канала в Телеграм публикуват дори „екранна снимка“ от публикация на медията, озаглавена „500 хиляди евро за дъщерята“. Подобна статия въобще не съществува на сайта на WDR. „Снимката“ и текстът в нея съдържат също така граматически грешки на немски, както установи германският рускоезичен канал OstWest.

         Тази технология за дезинформация, изградена около емоциите, не е новост. Тя си служи със социологическия феномен, наречен „ефект на спящия“, при който ние първоначално отхвърляме съобщението, което ни е отправено чрез комуникатор, на когото нямаме доверие или няма съответната експертиза, но с течение на времето запаметяваме съдържанието му и забравяме, че е от източник, на който не може да се вярва. В резултат на това нашата нагласа се променя в посока на първоначалното дезинформационно съобщение. Повече за този похват можете да откриете в аналитичната публикация „Подклаждане на емоциите чрез лъжи“ на следния линк: https://euvsdisinfo.eu/lighting-fire-to-emotions-with-lies/

         Френското правителство през юни 2023 година заяви, че подклаждана от Русия дезинформационна кампания е била насочена към правителствени уебсайтове и е ангажирала няколко френски медии като част от усилията да се оклевети Украйна.

         На 28 октомври рускоезичен анонимен фейсбук профил, идентифициран като „Oleg Dor“, публикува „снимка“ от публикации в рускоезичната версия на германската международна медийна група Deutsche Welle. „Снимката“ на публикацията е придружена от фотография на четири новородени бебета, а заглавието гласи: „Украинските жени раждат в Германия деца от араби и не чакат своите съпрузи да се завърнат от фронта“, както установява сайтът за проверка на достоверността на информацията Mythdetector.

         Прокремълската дезинформация редовно нарича украинците нацисти, трафиканти на органи или дилъри на деца в опит да оправдае руската инвазия в Украйна.

         Сред останалите манипулативни твърдения е точно сведението, че близките на Шани Лук са били изнудвани „не от Хамас, а от измамници с украински телефонни номера“, както повтаря и телеграм каналът „Утро от Дагестан“, който призовава за антисемитстки погром в Махачкала – столицата на руската кавказка република.

         Съществуват и десетки други тези, обвиняващи Украйна, като например, че режимът в Киев отчаяно мобилизира жени в армията или че САЩ даряват ракетните установки ATACMS на украинските нацисти, за да атакуват с тях цивилни.

Оригиналната публикация можете да откриете на следния линк:

https://euvsdisinfo.eu/report/ukrainians-extorting-money-from-family-of-a-murdered-hamas-prisoner

Превод: Николай Чадаров

Най-ново

Единична публикация

Избрани