Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В новия проектозакон за военната мобилизация в Украйна не се предвижда военна повинност за жени, казва украински парламентарист

[post-views]
В новия проектозакон за военната мобилизация в Украйна не се предвижда военна повинност за жени, казва украински парламентарист

В новия проектозакон за военната мобилизация в Украйна не се предвижда военна повинност за жени, предаде Ройтерс, като се позова на депутат от украинския парламент.

Новият проектозакон на Украйна за военна мобилизация няма да включва жени или да въвежда така наречената лотария за военна повинност,  заяви заместник-председателят на украинската парламентарна комисия по национална сигурност, отбрана и разузнаването Йехор Чернев пред обществената телевизия на Украйна.

„Със сигурност мога да кажа, че няма да има лотария за наборна военна служба, нито мобилизация на жени“, заяви Чернев. „Няма да има противоконституционни положения“, добави той.

Десетки хиляди мъже се включиха доброволно в борбата в защита на Украйна през първите месеци след пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г., но 22 месеца по-късно ентусиазмът намаля, което накара президентът Володимир Зеленски да обмисли нов законопроект, отбелязва Ройтерс

Но предложените промени в правилата за мобилизация на армията, които биха позволили на Киев да привика повече хора и да затегне санкциите срещу укриването на наборна служба, бяха подложени на обществена критика. А комисарят по правата на човека към парламента заяви, че някои от предложенията в законопроекта са противоконституционни.

Европейската бизнес асоциация заяви вчера на своя уебсайт, че след като е прегледала предложеното проектозаконодателство, тя има опасения относно няколко предложени разпоредби в него, включително опасения, свързани с рискове от корупция.

Комисия по национална сигурност, отбрана и разузнаване разглежда от миналия четвъртък предложените промени в законопроекта. По-късно днес тя ще трябва да ги одобри или да върне законопроекта на правителството за преработване.

Ако бъде одобрено от комисията, законодателството ще влезе за обсъждане в пленарна зала и може да претърпи още промени на второ и на трето четене. Накрая то трябва да бъде подписано от президента Зеленски, за да се превърне в закон.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани