Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай и САЩ са стабилизирали отношенията си, каза китайският външен министър

[post-views]
Китай и САЩ са стабилизирали отношенията си, каза китайският външен министър

Китайският външен министър Ван И заяви днес, че отношенията между неговата страна и САЩ са се стабилизирали през последната година, в момент, когато двете водещи икономически сили засилват диалога за преодоляване на различията си, предаде Франс прес.

Отношенията между Пекин и Вашингтон се влошиха през последните години, като се натрупаха множество спорове, вариращи от търговията и съперничеството в областта на новите технологии до борбата за влияние в Азиатско-тихоокеанския регион и въпроса за Тайван.

Двете страни обаче изглежда желаят да възобновят диалога, като през миналата година няколко високопоставени американски представители посетиха Пекин, а през ноември президентът на САЩ Джо Байдън и китайският му колега Си Цзинпин се срещнаха в Сан Франциско в кулоарите на срещата на върха на форума Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС).

„С настойчиви усилия двете страни възобновиха диалога и комуникацията, а двустранните отношения спряха да се влошават и се стабилизираха“, посочи Ван И.

Правейки равносметка на дипломатическите усилия на Китай, китайският външен министър призна, че в началото на 2023 г. отношенията със САЩ са били изправени пред „сериозни трудности“.

Пекин „ясно изрази позицията си и поиска от САЩ да променят разбирането си за Китай и да се върнат към рационална и прагматична политика“, каза Ван И пред журналисти.

Отношенията между двете страни остават напрегнати по въпроса за Тайван, който китайското правителство смята за неразделна част от Китай.

Островът, който е подкрепян военно от САЩ и чието 23-милионно население се управлява по демократична система, ще произведе президентски избори в събота.

Вицепрезидентът Уилям Лай от подкрепящата независимостта Демократическа прогресивна партия (ДПП) е фаворит да наследи настоящата президентка Цай Ингвен (също от ДПП).

Китай смята Тайван за една от своите провинции, която все още не е успял да обедини с останалата си територия след края на гражданската война през 1949 г.

Пекин заявява, че предпочита „обединение по мирен път“ с Тайван, но не изключва военния вариант за постигането на тази цел, особено в случай на официално обявяване на независимост от острова.

Ван И заяви, че Джо Байдън е обещал на Си Цзинпин по време на срещата им, че САЩ няма „да подкрепят“ независимостта на Тайван.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани