Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Олаф Шолц призова за по-голяма подкрепа за Украйна от страна на ЕС

[post-views]
Олаф Шолц призова за по-голяма подкрепа за Украйна от страна на ЕС

Германският канцлер Олаф Шолц призова страните членки на ЕС да окажат повече подкрепа за Украйна тази година в борбата ѝ срещу руската пълномащабна инвазия, предаде ДПА.

„Доставките на оръжия за Украйна, планирани до момента от повечето страни членки на ЕС, са прекалено малки“, каза днес Шолц. „Ето защо призовавам съюзниците ни от Европейския съюз да увеличат усилията си от името на Украйна“, добави той.

Германският лидер каза, че най-късно до срещата на ЕС на 1 февруари страните членки ще могат да направят възможно по-презицен анализ на приноса, който планират да направят за подкрепата за Украйна тази година.

„Европа трябва да покаже, че се застъпва силно за Украйна, че застава на страната на свободата, международното право и европейските ценности“, подчерта Шолц.

Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна преди повече от 22 месеца. В момента Германия е вторият най-голям помощник на Украйна след САЩ. Само тази година са направени доставки на оръжия и оборудване на стойност 8 милиарда евро, каза Шолц.

Берлин отделя милиарди евро и за хуманитарна и финансова помощ на Киев.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани