Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Предупреждение към Додик: самолети F-16 на САЩ прелетяха над Босна

[post-views]
Предупреждение към Додик: самолети F-16 на САЩ прелетяха над Босна

ъединените щати демонстрираха подкрепа за Босна и Херцеговина и националната ѝ сигурност часове преди доминираната от етнически сърби съставна част Република Сръбска да отбележи „празник“, обявен в Сараево за противоконституционен.

Посолството на Вашингтон в страната определи полетите (каквито имаше и миналата пролет) като част от съвместно учение с босненските сили и „демонстрация ангажимента на САЩ“ за гарантиране на териториалната цялост на Босна в лицето на „отцепническа дейност“.

Додик, превърнал се в главен изразител на идеите за отделяне на Република Сръбска и изтъкващ добрите си връзки с Русия, заяви, че самолетите нямат разрешение от президентството на Босна и Херцеговина (то е тричленно, със сърбин, хърватин и бошняк; сръбкинята Желка Цвиянович е от неговата партия) да прелитат и че той самият не е бил уведомен. Пошегува се обаче: „А щом вече са тук, вярваме, че ще подкрепят Деня на Република Сръбска с присъствието си.“

Босненски и западни медии отбелязват, че самолетите можело да се чуят и в Баня Лука, главния град на Република Сръбска.

Там ще са и основните чествания на Деня на независимостта, който Република Сръбска празнува след референдум, обявен заедно с празника за незаконен, на 9 януари. Това е датата, на която през 1992 г. Радован Караджич и Биляна Плавшич провъзгласяват независимостта на Републиката на сръбския народ на Босна и Херцеговина с цел отцепването ѝ и палят искрата на кървавата война със 100 хил. жертви. Три пъти босненският конституционен съд нарече празника незаконен, Венецианската комисия към Съвета на Европа го нарече дискриминационен.

Празникът е в ход

Додик казва, че иска мирен разпад на Босна и Херцеговина; наскоро полушеговито, заяви, че след 10 години се вижда във втори мандат като президент на независима държава. „Денят на Република Сръбска“ му бе честитен от сръбския президент Александър Вучич седмици след твърдения, че от Баня Лука с автобуси са докарани сърби, които да гласуват на местните избори в Белград и да повлияят на резултата.

САЩ предупредиха в понеделник, че Вашингтон ще действа срещу всеки опит за отцепване на Република Сръбска и нарушаване на Дейтънското споразумение от 1995 г., сложило край на войната и формирало конституцията на Босна и Херцеговина.

Проблемът, каза и посланикът на САЩ в Босна, не е във факта, че Република Сръбска има празник, а в датата – 9 януари, и то дори само ако се разгледат законовите съображения: датата го обвързва с честванията на православната Коледа и това поставя в дискриминационно положение останалите групи в страната.

За готовност да действа срещу Додик предупреждава и Върховният представител за Босна и Херцеговина, германецът Кристиан Шмит.

В неделя двама сърби бяха арестувани, след като стреляли, минавайки с автомобил покрай бошняшка общност в Сребреница, сцена на клането през 1995 г. на над 8000 мъже и момчета бошняци, оценено като акт на геноцид от трибунал за военни престъпления в Хага. Мъжете бяха освободени в понеделник след сръбските протести, водени от православното духовенство и сръбския кмет на Сребреница.

Додик вече е санкциониран от САЩ за корупция, а от Великобритания – за подкопаване на „легитимността и функционалността“ на босненската държава. Прелетелите по време на тържествена вечер в Баня Лука преди празника самолети за момента не помрачават празника, издигнат лично от него до официален.

„Свободна Европа“ отбелязва, че делегацията от Белград за празника включва министъра на отбраната Милош Вучевич, оглавил партията на президента Александър Вучич (той предаде поста миналата година) и началника на генщаба на сръбската армия Милан Мойсилович. Там е бил и председателят на сръбския парламент Владимир Орлич заедно с министри и предстоятеля на Сръбската православна църква патриарх Порфирий.

Източник: dnevnik.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани