Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С дипломатически совалки в Близкия Изток Блинкен търси трайно решение на войната в Газа

[post-views]
С дипломатически совалки в Близкия Изток Блинкен търси трайно решение на войната в Газа

Дипломатическите усилия за прекратяване на войната в Ивицата Газа продължават. Американският държавен секретар Антъни Блинкен е на обиколка в Близкия Изток, където днес се среща с висшето държавно ръководство на Израел  в търсене на трайно решение за мир в региона.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен вече разговаря с лидерите на ключовите държави в Близкия Изток – Йордания, Катар, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. По думите му те, заедно с Турция, са изразили желание да започнат планиране за възстановяването на Ивицата Газа след приключване на войната между Израел и Хамас.

По-рано именно тези държави се противопоставиха на искането на Вашингтон за преговори по  следвоенните планове, настояваяйки, че първо трябва да бъде постигнато окончателно примирие и прекратяване на насилието над цивилни в анклава в хода на мащабната военна операция на Израел. Въпреки постигнатото принципно съгласие, сега отново се очакват изключително сложни разговори, особено след като Тел Авив ликвидира лидерите на двете основни терористични групировки в региона – Хамас и Хизбула. Командирът на Хизбула беше убит в Южен Ливан в понеделник, а поредицата от ескалиращи атаки затвърдиха опасенията, че сблъсъците ще се разпространят в целия регион.

Подробности относно плановете за възстановяване все още не са известни, но се смята, че ще се разчита особено много на финансовата подкрепа на Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, която е ключова за успеха на който и да е проект. Всеки вариант обаче изисква съгласието и на палестинците, и на Израел, за да влезе в сила, а премиерът Нетаняху и правителствто му имат собствени идеи за бъдещето на Газа, които останалите не одобряват. Тел Авив отказава да приеме решението за две държави и категорично отхвърля възможността за примирие, натоявайки че войната ще продължи още дълго.

Междувременно ситуацията в Ивицата Газа остава ужасяваща – масовият глад и болестите пряко застрашават живота над един милион деца, предупреждават от Уницеф. Болниците в анклава са сцена на покъртителни кадри, алармират Лекари без граници.

Израелската армия на свой ред показа най-голямата фабрика за оръжие на Хамас, открита до момента. Това е мащабен комплекс от тунели и цехове, в които са произвеждани ракети с далечен обсег и боеприпаси, и то от материали, предназначени за цивилна употреба, посочват местните медии.

Най-ново

Единична публикация

Избрани