Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна смята, че близо 20 000 деца са отвлечени и изпратени в Русия

[post-views]
Украйна смята, че близо 20 000 деца са отвлечени и изпратени в Русия

Украйна смята, че повече от 19 500 деца са били отвлечени и незаконно отведени в Русия от началото на руската инвазия на украинската територия, заяви ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак.

„Русия е извършила ужасни престъпления в хода на войната си срещу Украйна, но депортирането и насилственото отвличане на деца, които са най-уязвимите ни същества, е едно от най-жестоките престъпления срещу човечеството след Втората световна война“, заяви Ермак.

Броят се основава на данни на ООН. Твърди се, че около 3900 от тези деца са сираци или са без родители. Ермак обвини Русия, че системно депортира и преселва украински деца. Това е част от държавната политика за унищожаване на тяхната идентичност, подчертава Киев.

Москва отказва да предостави на Украйна или на международните институции информация за съдбата на децата. Досега е било възможно украинските деца да бъдат върнати в родната им страна само в отделни случаи.

Вчера беше създадена работна група, която да обединява усилията на украинското правителство, партньорски страни и международните организации и която ще работи за връщането на децата в родината им. Тя има за цел да разработи механизми за доброволно събиране на децата с техните роднини и да помогне за преодоляване на пропуските в международното законодателство за закрила на детето. Заедно с Ермак работната група се ръководи от британския адвокат и член на Камарата на лордовете Хелена Кенеди.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани