Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американските и британските сили свалиха 21 безпилотни йеменски дрона и ракети

[post-views]
Американските и британските сили свалиха 21 безпилотни йеменски дрона и ракети

Американските и британските сили свалиха 18 безпилотни летателни апарата и три ракети, изстреляни от подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути към международните морски пътища в Червено море, съобщиха американските военни.

Нападението бе извършено седмица след като 12 държави, водени от САЩ, предупредиха хутите за последствията, ако незабавно не прекратят обстрела на търговски кораби – удари, които според бунтовниците са в подкрепа на палестинците в Газа, където Израел се бори с войнстващата групировка Хамас.

„Подкрепяните от Иран хути предприеха комплексна атака от проектирани от Иран еднопосочни ударни безпилотни летателни апарати…, противокорабни крилати ракети и противокорабна балистична ракета от контролираните от хути райони на Йемен в южната част на Червено море“, се казва в изявление на Централното командване на САЩ (CENTCOM).

Безпилотните самолети и ракетите са свалени от комбинация от военни самолети F/A-18, действащи от самолетоносача USS Dwight D. Eisenhower и един британски и три американски разрушителя, заяви CENTCOM, като добави, че няма данни за пострадали или щети.

Миналия месец Съединените щати създадоха многонационална военноморска оперативна група за защита на корабоплаването в Червено море от нападенията на хутите, които застрашават транзитния маршрут, по който се осъществява до 12 % от световната търговия.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани