Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Блинкън заяви, че броят на жертвите в ивицата Газа е твърде висок, но обвинението срещу Израел в геноцид е „неоснователно“

[post-views]
Блинкън заяви, че ще повдигне въпроса за защитата на цивилните в Газа по време на предстоящото си посещение в Израел

Американският държавен секретар Антъни Блинкън днес заяви, че според САЩ обвинението на Южна Африка в геноцид срещу Израел е „неоснователно“, но броят на жертвите на войната срещу цивилното население в ивицата Газа всекидневно е твърде висок. Това предаде агенция Ройтерс, като се позова на негово изявление на пресконференция след разговорите му в Тел Авив с израелските лидери.

Държавният секретар на САЩ каза, че палестинците трябва да могат да се завърнат по домовете си веднага след като условията го позволят, цитирайки план, съгласно който ООН да предприеме мисия за оценка на положението в ивицата Газа.

Той добави, че САЩ са отхвърлили всички предложения, настояващи за преселване на палестинци извън ивицата Газа и подчерта, че палестинската власт носи отговорност да се реформира сама.

Блинкън призова Израел да работи с умерените палестински лидери по плановете за следвоенно развитие на ивицата Газа, съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че досега Израел е изключвал призивите да позволи на международно признатата Палестинска автономна власт да управлява ивицата Газа и вместо това е говорел за запазване на безсрочен военен контрол върху територията. Според САЩ в ивицата Газа трябва да се върне „съживена“ власт.

„Израел трябва да спре да предприема стъпки, които подкопават способността на палестинците да се управляват ефективно“, подчерта Блинкън. „Израел трябва да бъде партньор на палестинските лидери, които желаят да водят своя народ и да живеят рамо до рамо в мир с Израел“, добави американският държавен секретар.

Палестинската автономна власт бе отстранена от ивицата Газа, когато през 2007 г. палестинското ислямистко движение „Хамас“ завзе властта там.

Блинкън, който посети няколко други страни в Близкия изток тази седмица, също така заяви, че арабските лидери в региона са готови да помогнат и да инвестират в бъдещето на ивицата Газа, но само чрез регионален подход, включващ наличието на ясен път към създаването на палестинска държава.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани