Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: През 2014 г. имаше кървав преврат в Украйна, последван от войната на киевския режим срещу собствения му народ в Донбас

[post-views]
Зеленски: В Донбас е истински ад

Някои страни са шокирани от конфликта в Украйна, но не и от кървавия преврат в Украйна през 2014 г., последван от войната на киевския режим срещу собствения му народ в Донбас, нито от кланетата в Палестина.

ОТГОВОР

Повтарящи се прокремълски дезинформационни разкази за протестите от 2013-14 г. в Киев, представени като държавен преврат, воден от САЩ, Запада и украинските нацисти.

Нямаше държавен преврат в Украйна през 2014 г. и никаква намеса на САЩ в събитията. Прокремълските медии лъжливо представят като държавен преврат революцията на Евромайдана, народните демонстрации, които започнаха в Киев през ноември 2013 г. и изкараха стотици хиляди украинци по улиците, за да протестират срещу политическо решение на правителството на Виктор Янукович, което в последния момент се оттегли от дълго договаряно политическо асоцииране и споразумение за свободна търговия с ЕС, избирайки вместо това да приеме 15 милиарда долара икономическа помощ за Русия.

Идеята, че Украйна извършва геноцид срещу собственото си население, се пропагандира от Владимир Путин в речите му. Геноцидът е умишлено и систематично унищожаване на група хора поради тяхната етническа принадлежност, националност, религия или раса.

Няма доказателства, че етнически граждани, включително етнически руснаци или рускоговорящи, са изправени пред преследване от страна на украинските власти в Донбас или другаде, още по-малко на опасност от унищожение на основата на националност, етническа принадлежност или културна принадлежност. Това се потвърждава от доклади, публикувани от Съвета на Европа, Върховния комисар на ООН за правата на човека и ОССЕ.

Разказът за геноцида е неразделна част от кампанията за оправдаване на руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари 2022 г. Лидерите на Европейския съюз признаха, че действията на Москва трябва да бъдат оценени като „актове на насилие и нарушаване на международното право“.

Източник : https://euvsdisinfo.eu/report/in-2014-there-was-a-bloody-coup-in-ukraine-followed-by-the-kyiv-regimes-war-against-its-own-people-in-donbas?fbclid=IwAR3-hP6X4BXwDZxCQEPy9tRJcsSYW6mcqtr4JOGwZ6Sr6Jo0rKEbsWNukZk

Превод – Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани