Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хакери удариха московски интернет доставчик в отговор на кибератаката срещу „Киевстар“, според източник

[post-views]
Хакери удариха московски интернет доставчик в отговор на кибератаката срещу „Киевстар“, според източник

Хакери, свързани с украинския шпионаж, са проникнали в компютърните системи на базиран в Москва интернет доставчик в отговор на руската кибератака срещу украинския телекомуникационен гигант „Киевстар“, съобщи пред Ройтерс източник, пряко запознат със случая.

Хакерската група, наречена „Blackjack“, и преди е била свързвана със Службата за сигурност на Украйна (СБУ). Хакерите изтриха 20 терабайта данни в „M9 Telecom“, малък руски доставчик на интернет и телевизия, оставяйки някои жители на Москва без тези услуги. Цифровото проникване е било подготовка за по-голяма кибератака, която ще бъде „сериозно отмъщение за „Киевстар“, съобщава източникът.

Не се съобщава кога е била извършена хакерската атака.

„M9 Telecom“ не отговори на запитване по електронната поща за коментар. Днес уебсайтът на компанията все още беше действащ, въпреки твърденията на хакерската група, че той е бил унищожен.

Ройтерс не успя да провери от независим източник до каква степен хакерската атака е била успешна. Представителят на „M9 Telecom“ Андрей Паволвски отказа коментар, след като е бил потърсен по телефона.

„Киевстар“, най-големият мобилен оператор в Украйна, беше хакнат от руски шпиони през миналия месец, което е най-голямата кибератака, откакто Москва започна войната си срещу Украйна през февруари 2022 г. Руските хакери са били в системите на „Киевстар“ в продължение на месеци преди атаката, заяви началникът на кибершпионажа на Украйна Илия Витюк пред Ройтерс миналата седмица. Хакерската атака е причинила катастрофални разрушения в компанията, каза той.

Освен това украинската агенция за военно разузнаване съобщи късно вчера, че е получила голямo количество информация от кеш памет със секретни руски военни данни от Специализирания технологичен център (STC) – руска компания, която е подложена на санкции и произвежда дронове „Орлан“ и редица разузнавателни съоръжения за Москва.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани