Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Meta затяга ограниченията за тийнейджъри във Facebook и Instagram

[post-views]
Meta затяга ограниченията за тийнейджъри във Facebook и Instagram

 Meta обяви въвеждането на нови ограничения за достъпа на подрастващите до определено съдържание във Facebook и Instagram, за да насърчи „безопасното и подходящо“ използване за тяхната възраст, съобщи „Гласът на Америка“.

Групата от Менло Парк (Калифорния) вече ще използва за всички профили на тийнейджъри по-строга конфигурация на двете социални мрежи, която „затруднява контакта с потенциално чувствително съдържание“.

Мярката се прилага за акаунти, за които е установено, че принадлежат на тийнейджър на възраст между 13 (минимално изискуемата за регистрация) и 15 (18 в някои държави) години.

Тази конфигурация също така ограничава достъпа на други потребители до списъка с „приятели“, следваните акаунти, както и възможността за коментиране на публикуваните съобщения.

Търсенето на специфични думи, като „самонараняване“, „самоубийство“, „хранителни разстройства“ или „булимия“, няма да даде никакви резултати за подрастващите.

Вместо това на потребителя ще бъде показано съобщение за превенция, в което се предлага да се свърже със специалист, приятел или да се консултира със списък със съвети, които вероятно ще му помогнат, се казва в съобщение, публикувано на уебсайта на Meta.

Това обаче няма да попречи на тийнейджъра да обсъди евентуалните си проблеми или трудности в Instagram или Facebook с някои от своите контакти.

През последните години Meta е редовно критикувана заради акаунтите на млади потребители във Facebook и Instagram.

След като обяви стартирането на Instagram , предназначен за младежи до 13 години, Meta най-накрая реши да се откаже от него, през есента на 2021 г.

В края на октомври 41 американски щата подадоха граждански иск срещу Meta, обвинявайки Facebook и Instagram, че увреждат „психическото и физическото здраве на подрастващите“.

В отговор, Meta заяви, че вече е въвела редица инструменти за подобряване на защитата на младите потребители в своите платформи.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани