Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън и Тръмп с равна подкрепа в началото на изборната година в САЩ, сочи социологическо проучване

[post-views]
Байдън и Тръмп с равна подкрепа в началото на изборната година в САЩ, сочи социологическо проучване

Президентът на САЩ Джо Байдън и неговият водещ съперник от Републиканската партия, бившият президент Доналд Тръмп, започват изборната година с равен резултат в допитване за предстоящия президентски вот на фона на множество американци, които обаче не изглеждат ентусиазирани от предоставения им избор, сочи публикувано днес социологическо проучване на Ройтерс/Ипсос, предаде Ройтерс.

Само пет дни преди началото на надпреварата в отделните щати, която ще започне в понеделник с гласуването на републиканците в щата Айова, 35 процента от анкетираните в националното допитване са заявили, че ще гласуват за Байдън, като същият процент от респондентите са заявили, че ще дадат гласа си за Тръмп.

Близо една трета от анкетираните посочват, че не подкрепят нито един двамата кандидати. Около 13 процента от тях са заявили, че няма да гласуват, 9 процента – че ще подкрепят друг кандидат, а 8 процента – че все още не са сигурни в избора си.

Когато бяха задължени да избират между Байдън и Тръмп, респондентите бяха разделени по равно – по 48 процента подкрепиха всеки от тях.

Проучването също така установи ясен интерес към кандидати извън двамата фаворити, отбелязва Ройтерс.

Активистът срещу ваксините Робърт Ф. Кенеди-младши, потомък на известната политическа династия, който се кандидатира като независим, получи подкрепата на 18 процента от анкетираните, когато бе включен като опция при избора.

Това понижи подкрепата към Байдън в тристранния двубой до 29 процента, а за Тръмп – до 30 процента.

Социологическото проучване, проведено онлайн на случаен принцип сред 4677 пълнолетни граждани на САЩ от цялата страна, без да е фокусирано върху конкретни щати, в които се гласува рано, като Айова и Ню Хемпшър, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани