Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Грант Шапс смята, че трябва да има повече жени в британската армия

[post-views]
Грант Шапс смята, че трябва да има повече жени в британската армия

Жените са решението на кризата с набирането на персонал във въоръжените сили на Обединеното кралство, заяви министърът на отбраната на страната Грант Шапс. Той каза в интервю за вестник „Дейли телеграф“, че е загрижен, че обществото като цяло не е представено подобаващо в настоящия състав на армията и че трябва да се направи повече за привличането и задържането на жени на служба. На въпрос на вестника какво би направил той лично, за да реши влошаващата се криза с набирането на персонал, Шапс отговори: „Това, което силно желая, е да имаме армия, която да отразява страната ни такава, каквато е днес. Не може да е правилно нашата армия все още да има само 11 или 12 процента жени, например, когато те съставляват половината от населението“.

Статистиката показва, че в момента броят на жените в редовните сили на Обединеното кралство възлиза на 11,3%, като те са представени най-силно в Кралския флот и Кралските военновъздушни сили и най-слабо в Кралската морска пехота.

Благотворителни организации, работещи с жени военнослужещи, които са преживели сексуално насилие и изнасилване, казаха по-рано за „Дейли телеграф“, че в армията битува „токсична култура на изнасилвания“. През октомври 2022 година Кралският флот беше принуден да започне разследване на твърдения за заплахи за изнасилване и сексуално посегателство на борда на британските ядрени подводници, докато двама пилоти бяха уволнени след доказателства за тази „токсична култура“.

Грант Шапс направи коментарите, тъй като въоръжените сили преживяват значителна криза с наемането на персонал, като Военноморските сили претърпяха срив в потока от нови служители. Миналата седмица „Дейли телеграф“ разкри, че флотът има толкова малко моряци, че трябва да изведе от експлоатация два военни кораба, за да напълни новия си клас фрегати, тъй като приемът както за флота, така и за кралски морски пехотинци е спаднал с повече от 22% в сравнение с предходната година.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани