Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Финландия организира миграционната криза като претекст за затваряне на границите след присъединяването си към НАТО

[post-views]
Финландците избират нов президент за ерата на НАТО с едно на ум за Русия

Финландия затвори четирите си най-натоварени гранични пункта с Русия. Официално решението на Хелзинки е мотивирано с увеличената незаконна миграция, но това ли е единствената причина?

Това решение е изненадващо, тъй като само 300 души от Африка са кандидатствали за бежански статут във Финландия. Те пристигнаха доста изненадващо с коли до граничния пункт и след това според съобщенията, с предоставените им велосипеди стигнаха до финландския граничен пункт. В доклад се споменава също, че колите, превозващи мигрантите, са с финландски регистрационни номера. Вместо просто да затворят границата за мигранти, те затвориха целия трафик в двете посоки, включително товарен, който не е свързан с имиграцията.

В този глобален свят на затварянето на граници се гледа с неодобрение. Освен когато става въпрос за Русия, врагът. Единствено тази граница трябва да бъде установена и херметизирана. Финландия влезе в НАТО и  отношенията с Русия вече са нежелатилни.

ОТГОВОР

Дезинформационеният разказ за събитията, които се разиграха на границата между Финландия и Русия  доведе до временно затваряне от Финландия на някои гранични пунктове с Русия на 16 ноември 2023 г. след рязко увеличение на търсещите убежище.

Както беше обяснено от Guardian, „в сряда финландският президент Саули Нийнистьо обеща „много ясни действия“ срещу пристигащите, които според органа на граничната охрана непрекъснато нарастват по границата в югоизточна Финландия през последните дни .

Руската гранична охрана обикновено спира хората без валидни визи за ЕС да преминат във Финландия. Но в сряда Нийнистьо каза, че вярва, че Русия е започнала да насочва търсещите убежище към финландските контролно-пропускателни пунктове като отмъщение за плановете на Хелзинки да подпише споразумение за сътрудничество в областта на отбраната с Вашингтон.

Не са представени достоверни доказателства в подкрепа на твърденията за дезинформация, че тази криза е организирана от самата Финландия, за да изолира Русия след присъединяването на първата към НАТО, освен подвеждащ доклад от базирания в Русия издател Фонтанка.

Финландия е суверенна държава, която сама определя своята външна и вътрешна политика.

Превод: Силвия Сиракова

Най-ново

Единична публикация

Избрани