Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стотици загинали в басейна на река Конго поради наводнения, невиждани от десетилетия

[post-views]
Стотици загинали в басейна на река Конго поради наводнения, невиждани от десетилетия

Река Конго е достигнала най-високото си ниво от повече от 60 години, причинявайки наводнения в Демократична република Конго (ДРК) и Република Конго, които според властите са отнели живота на повече от 300 души през последните месеци, предаде Ройтерс.

Лошото градско планиране и слабата инфраструктура направиха някои африкански държави уязвими при внезапни наводнения след интензивни дъждове, които зачестяват поради изменението на климата.

Фери Моуа, специалист по хидрология в Управлението на речните пътища на ДРК, заяви, че службата му е сигнализирала за високото ниво на водата в края на декември, предупреждавайки, че почти цялата заливна зона на столицата Киншаса, която се намира на брега на реката, може да бъде засегната. Вчера реката достигна 6,20 м над морското равнище, което е малко под рекорда от 1961 г. – 6,26 м, каза той пред Ройтерс, като добави, че наводненията са последвани от изключително силни дъждове във вътрешността на страната.

„Наложително е хората, които живеят около реката, да се преместят“, каза Моуа.

Няколко квартала в гъсто населения Киншаса в ДРК са наводнени, както и общини в повече от десет провинции, съобщиха от министерството на социалните въпроси.

Близо 300 души са загинали, а 300 000 домакинства са били засегнати, като десетки хиляди къщи са разрушени, се казва в изявление от миналата седмица.

В съседна Република Конго, чиято столица Бразавил също е разположена на брега на реката, най-малко 17 души са загинали при наводнения в осем области, включително в столицата, а повече от 60 000 домакинства са засегнати, съобщиха властите пред Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани