Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Яшар Гюлер: В инициативата на България, Турция и Румъния за почистване на Черно море от плаващи мини няма да участват кораби на други страни от НАТО

[post-views]
България, Турция и Румъния обединяват усилия срещу плаващите мини в Черно море

В инициативата за почистване на Черно море от плаващи мини, която стартираха България, Турция и Румъния, ще участват кораби само на трите страни и няма да бъдат привличани плавателни съдове от други съюзнички в НАТО, каза днес турският министър на отбраната Яшар Гюлер, цитиран от Ройтерс.

България, Турция и Румъния подписаха днес в Истанбул Меморандум за разбирателство за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea). Документът беше подписан от заместник-министъра на отбраната на България Атанас Запрянов  и министрите на отбраната на Турция и Румъния Яшар Гюлер и Анджел Тълвар.

Турският министър на отбраната каза, че гледа на евентуален принос на страни от НАТО извън Черно море като „ценен“, но уточни, че инициативата ще бъде отворена само за кораби от „трите крайбрежни съюзнически страни“. „Ние прилагаме Конвенцията от Монтрьо (за статута на Проливите) отговорно и безпристрастно, което осигурява баланса в Черно море“, каза Гюлер.

Миналата седмица Анкара отказа да позволи на два миночистачни кораба, дарени на Украйна от Великобритания, да влязат в Черно море.

Българският зам. министър на отбраната Атанас Запрянов заяви, цитиран от Асошиейтед прес, че мините представляват заплаха за пристанищата, комуникационните мрежи и ключовата водна инфраструктура и е в интерес на договарящите се страни, но и на НАТО като цяло, за бъдат развити мерки за противодействие на тази опасност.

Румънският министър на отбраната Анджел Тълвар от своя страна каза, че „пренебрежението към нормите на международното право и агресията (на Русия) в Черно море е не само регионален проблем, но и проблем с глобални последствия“.

В инициативата всяка една от трите страни ще участва с три миночистачни кораба, е обяснил представител на турското министерство на отбраната, цитиран от Ройтерс. Дейностите ще бъдат координирани от един команден кораб.

Изпълнителен орган за вземането на решения, управление, консултации и за цялостното ръководство на провеждането на противоминни операции ще бъде Комитетът за Противоминната военноморска група в Черно море, състоящ се от началниците на Военноморските сили на трите участващи държави, съобщи българското Министерство на отбраната. На база на взетите от него решения ще се изготвя график за провеждане на операции в определени райони, като ще се посочват и планираните за участие сили за съответния период на активация на групата (не повече от 4 периода по 15 дни за една календарна година).

Представители на Турция, Румъния и България се срещнаха през април 2022 г. със свои колеги от Грузия, Полша и Украйна, за да обсъдят почистването на мините след руската инвазия в Украйна. Министрите на отбраната на трите черноморски членки на НАТО обсъдиха плана и на среща на Алианса в Брюксел през октомври м.г., както и в Анкара през ноември.

След окончателното одобряване на национално ниво на подписания днес меморандум от всички участващи страни, предстои стартиране на процес по оперативно планиране на дейността на MCM Black Sea. След завършването му, противоминната група ще може да бъде активирана за изпълнение на фактически действия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани