Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфорадар: Лъжи, обидни за здравия разум

[post-views]
https://euvsdisinfo.eu/report/neo-nazi-ukrainians-want-to-negotiate-because-their-loss-is-imminent/

Заради афганистанците престъпността в Германия се е увеличила три пъти! Това е заглавието на интервю с бившия вицепремиер и бивш български посланик в Германия, Швейцария и Черна гора Меглена Плугчиева в сайта „Епицентър“. И то не е измислица на редактора, от текста става ясно, че г-жа Плугчиева наистина казва такова нещо: „В Германия излизат официални статистики, които сочат, че престъпността е увеличена три пъти през първата половина на 2023 г. в сравнение с 2022 г.“.

Искат се малко здрав разум и базисни математически познания (на ниво 4–5 клас), за да разбере човек, че твърдението на бившата посланичка е лъжа. Как така при почти същия брой население престъпленията в Германия ще нараснат трикратно, което означава с 200% само за една година? То дори и да има такъв ръст, няма кой да го регистрира, защото броят на полицаите не се е увеличил три пъти.

Все пак реших да проверя данните за броя на престъпленията в Германия, отне ми 1–2 минути, педантичните немци са събрали информацията и са я огласили, има я на много места. И така – през първата половина на 2023 г. наистина има нарастване на престъпността в Германия спрямо същия период на предходната година, но то е със 17%. Къде са 17, а къде са 200%, с които ни замеря г-жа Плугчиева! Но дали пък картината сред имигрантите в Германия не е коренно различна. Да, наистина броят на престъпленията с насилие, извършени от германски граждани, се е увеличил само с 8%, а сред имигрантите – с доста повече, с 23%. Но това пак е близо 10 пъти по-малко от трикратното увеличение, за което алармира бившият посланик.

Впрочем германската статистика ни дава точни данни и за броя на чужденците, заселили се в страната. Към 2022 г. най-много са турците, следвани от украинците. На трето място са сирийците, но те са под милион – 924 хил. Афганистанците са 377 хил., което е по-малко от 430-те хил. българи, живеещи в Германия. А цялото население на страната е 85 млн. души. В никакъв случай не твърдя, че няма проблем с имигрантите от Азия и Африка, които не могат и не искат да се интегрират в германското общество. Напротив, такъв проблем има и той е сериозен. Но нагнетяването на страховете от мигрантите чрез фалшиви новини е любим похват на руската пропаганда, чиято основна мишена в Европа е именно Германия. А по тона, зададен от Москва, свои дезинформационни мелодии създават и антиевропейски настроените „експерти“ от други страни от ЕС, включително България.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани