Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дмитрий Медведев каза, че разполагането на британски войски в Украйна ще се смята за обявяване на война

[post-views]
Дмитрий Медведев предупреди, че ако Украйна атакува пускови установки на руска територия, Москва може да отговори с ядрено оръжие

Високопоставен съюзник на руския президент Владимир Путин предупреди, че Москва ще смята всеки ход на Великобритания, свързан с разполагане на войски в Украйна, за обявяване на война срещу Русия, предаде Ройтерс.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев, който в момента е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, направи изявлението си в отговор на посещението на британския министър-председател Риши Сунак в Киев, по време на което Сунак съобщи, че финансовата подкрепа за Украйна ще бъде увеличена, за да ѝ се помогне в закупуването на нови военни дронове.

„Надявам се, че нашите извечни врагове – наглите британци, разбират, че разполагането на техен официален военен контингент в Украйна ще бъде равносилно на обявяване на война срещу страната ни“, написа Медведев в социалната мрежа „Телеграм“.

Медведев често прави остри публични изказвания, които според дипломати са признак за наличието на ястребски нагласи сред управляващите кръгове в Кремъл, отбелязва Ройтерс. Освен това, бившият руски президент попита как западната общественост би се почувствала, ако делегацията на Сунак бъде обстрелвана от касетъчни боеприпаси в центъра на Киев, както според Медведев се е случило наскоро с мирни руски граждани в Белгород.

Белгород, разположен в Южна Русия, се намира близо до украинската граница и в последните месеци е под прицела на украински ракети и дронове. При случая от 30 декември, за който говори Медведев, Русия заяви, че най-малко 20 души са били убити, сред които и две деца, а 111 души са били ранени при „безразборни“ украински удари с касетъчни боеприпаси.

Украинският новинарски портал „РБК-Украйна“ цитира неназовани източници, според които украински сили са поразили военни цели в Белгород в отговор на масирана руска бомбардировка на украински градове предишния ден.

При управлението си като президент в периода 2008 – 2012 г. Медведев се представяше за либерален модернизатор, но сега е един от най-големите антизападни ястреби в Кремъл, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани