Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дмитрий Медведев предупреди, че ако Украйна атакува пускови установки на руска територия, Москва може да отговори с ядрено оръжие

[post-views]
Дмитрий Медведев предупреди, че ако Украйна атакува пускови установки на руска територия, Москва може да отговори с ядрено оръжие

Бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди, че всеки опит на Украйна да използва западни ракети с голям обсег срещу пускови установки на руска територия, може да накара Москва да отговори с ядрено оръжие, предаде Ройтерс.

Медведев, който по настоящем заема поста заместник-председател на руския Съвет за сигурност, каза, че някои украински командири обмислят подобен удар. Той не посочи конкретни имена и не оповести допълнителна информация за предполагаемия план.

„Какво означава това? Само едно – те рискуват да задействат член 19 от Основите на държавната политика на Русия в областта на ядреното възпиране“, написа Медведев в „Телеграм“.

Този параграф от приетата през 2000 г. руска ядрена доктрина очертава условията, при които президентът би разгледал възможността за използването на ядрено оръжие. Това би могло да стане в отговор на нападение с ядрени или други оръжия за масово унищожение или при атака с конвенционални оръжия, „когато е застрашено самото съществуване на държавата“, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани