Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Еквадор е на ръба на гражданска война – продължава мащабната операция срещу наркокартелите

[post-views]
В разгара на граждански конфликт взривяват затвори и мостове в Еквадор

Стотици задържани, контролирани експлозии и смъртоносни пожари. Това са новините, които идват от Еквадор. Страната е на ръба на гражданска война след като президентът погна с армия престъпните банди, а наркокартелите дадоха сериозен отпор в опит да докажат, че все още диктуват правилата на играта.

За контролирани експлозии на изоставени автомобили се съобщава в еквадорската столица Кито, а при възникнал пожар са загинали двама души, допълват местните медии.  Полицията продължава мащабната си операция срещу престъпните банди и то в условията на 60-дневно извънредно положение, коието значително разширява правомощията на органите на реда.

Над 350 са вече задържаните в рамките на обявената преди дни от президента Даниел Нобоа война срещу наркокартелите, квалифицирани като терористични организации. В отговор бандите са отвлекли най-малко 178 чиновници и надзиратели по затворите, като до момента няма данни за загинали при акцията полицейски служители или военнослужещи.

Началникът на градската полиция в Кито – полк. Херман де ла Торе заяви, че новите политики изискват 24 часа в денонощието да има оперативни служители, които да пазят обществения ред посредством различни стратегии. Още повече, че терористите залагат на насилието, окупирайки телевизии, болници и университети в Еквадор, допълни де ла Торе.

По-рано пък презиентът Нобоа представи проекта си за двата нови затвора, които планира да построи за да се справи с кризата в системата за изтърпяване на наказанията. В провинции Санта Елена и Пастаса ще се изградят три модула на затвори с най-високото възможно ниво на сигурност, които ще разполгат с високи технологии и електронни системи от последно поколение, както и с анонимни надзиратели. Това е и един от най-големите проблеми на Еквадор в момента – разполага с около 2600 надзиратели, при над 32 хиляди закоравели престъпници по затворите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани