Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО: Ударите на САЩ и Великобритания по позиции на хусите са „отбранителни“

[post-views]
НАТО: Ударите на САЩ и Великобритания по позиции на хусите са „отбранителни“

Ударите на американската и британската армия по позиции на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси са „отбранителни“, като целта им е „запазването на свободата на навигация по един от най-важните водни пътища в света“, заяви говорител на НАТО, цитиран от Ройтерс.

„Силите на хусите са подкрепяни, снабдявани и оборудвани от Иран. Така че Техеран има специална отговорност да обуздае своите проксита“, допълни той. 

Самият Алианс не е участвал в атаките. Но САЩ и Великобритания членуват в блока, а Нидерландия и Канада, които също са част от северноатлантическия пакт, предоставиха подкрепа за действията им срещу хусите, отбелязва Ройтерс.

Междувременно говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър съобщи, че Вашингтон и Лондон не планират разполагането на допълнителни сили в региона.

Той отбеляза, че американският министър на отбраната Лойд Остин, който бе хоспитализиран на 1 януари заради инфекция, в момента е в добро състояние и че два пъти е разговарял с президента Джо Байдън през последните два дни. Остин „е активно ангажиран с надзора и насочването на тези удари“, посочи Райдър. 

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани