Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Оман разкритикува употребата на военна сила срещу Йемен

[post-views]
Оман разкритикува употребата на военна сила срещу Йемен

Оман разкритикува днес „употребата на военна сила от приятелски страни“ срещу Йемен, предаде Франс прес.

Говорител на оманското външно министерство, цитиран от държавната новинарска агенция ОНА, заяви, че страната му „осъжда прибягването до военна сила от приятелски страни, докато Израел продължава безнаказано войната си срещу палестинците“ в ивицата Газа.

Това изявление бе направено, след като Съединените щати и Великобритания нанесоха удари срещу военни обекти на йеменските бунтовници хуси, които застрашават трафика на търговски кораби в Червено море.

Оманският говорител подчерта, че страната му „неведнъж е предупреждавала, че конфликтът в региона може да се разрасне заради продължаващата израелска агресия срещу палестинските територии“.

Оман е неутрален по отношение на конфликта в Йемен и играе ролята на посредник между йеменските бунтовници и коалицията от регионални страни, които се включиха в конфликта на страната на международно признатото правителство, отбелязва АФП.

Кувейт и Ирак също направиха изявления във връзка с ударите по обекти в Йемен.

Кувейт заяви, че следи „с тревога“ развитието на ситуацията в Червено море и призова да бъде съхранена „сигурността и стабилността (в региона), както и да бъде гарантирана свободата на корабоплаването“, предаде Франс прес, като се позова на изявление на кувейтското външно министерство.

Иракското външно министерство заяви, че Ирак осъжда атаката срещу Йемен, предаде Ройтерс. Иракското ведомство също призова да бъде запазена свободата на корабоплаването.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани