Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Ивайло Иванов: Имаме 14 екипа за действие при тежки зимни условия

[post-views]
Полковник Ивайло Иванов: Имаме 14 екипа за действие при тежки зимни условия

Нашите формирования са изключително ценени от населението, казва началникът на отдел „Операции” в Командването на Сухопътните войски

Полковник Ивайло Иванов: Имаме 14 екипа за действие при тежки зимни условия
Полковник Ивайло Иванов
Фото Николета Райдовска

Полковник Ивайло Иванов е роден през 1976 г. в Плевен. Военната му кариера преминава през различни длъжности като командир на взвод, рота, батальон, началник на секция в Щабния елемент за интегриране силите на НАТО в България, началник на щаба на Центъра за подготовка на специалисти. Наскоро завършва Военния колеж на Сухопътните войски на САЩ в Карлайл, Пенсилвания. Женен, с една дъщеря.

Г-н полковник, готови ли са Сухопътните войски (СВ) да оказват помощ на населението в зимна обстановка по третата мисия на Въоръжените сили?

– Съгласно утвърденото от министъра на отбраната ниво на амбиция за използване на формированията за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ), във военните формирования са разработени планове за оказване помощ на населението при бедствия. В съответствие с тези планове СВ поддържат необходимите способности за изпълнението на задачи за оказване на помощ на населението при тежки зимни условия, като имат готовност за развръщане на общо 14 бр. ФОППБ. Всички те са окомплектовани с подходящо специално оборудване и имат готовност да действат във взаимодействие с органите на държавната и местната власт на територията на страната. С настъпването на есенно-зимния сезон, приоритетно беше проверявана тяхната готовност за действие в специфичните за сезона условия. Само през ноември бяха активирани две ФОППБ за тежки зимни условия. След преминалата през територията на страната зимна буря, бяха отправени искания за подпомагане преодоляването на щетите в община Враца и справяне с обявеното бедствено положение на територията на община Две могили, област Русе. Военнослужещите от ФОППБ за действие при зимни условия оказаха помощ при провеждането на неотложни аварийно-спасителни работи за защита на населението, както и за евакуация на техника и осигуряване на продукти от първа необходимост за населените места на територията на двете общини. Участие взеха 38 военнослужещи със 7 единици техника.

С каква техника разполагат екипите?

– В Табела за окомплектоване с техника и материални средства на ФОППБ, на базата на разчетни единици личен състав, са определени минималните количества основна техника и материални средства за изпълнение на задачи по оказване на помощ на населението при бедствия. На тази база командирите пропорционално определят необходимото им количество техника и материални средства. Част от основната техника и екипировка по Табел на ФОППБ при тежки зимни условия включва:

– Влекач (колесно или верижно пътно превозно средство с прикачено към него булдозерно устройство) за извличане и евакуация на аварирали (закъсали) МПС, оборудван с необходимите средства за буксиране и извличане;

– Снегорин;

– Моторен трион;

– Индивидуално оборудване и екипировка за действие при зимни условия.

– Колко модула за борба с бедствията и авариите, не само за зимна обстановка, се поддържат във формированията на СВ?

– СВ разполагат с добре подготвени ФОППБ. В изпълнение на цитирания по-горе план, СВ формират, подготвят и поддържат в готовност общо 64 бр. ФОППБ за оказване на помощ на населението и две групи за евакуация по типове, състав, техника и имущества, както следва: 14 ФОППБ за ликвидиране на последствията при авария в АЕЦ „Козлодуй”; 2 групи за евакуация на населението при авария в АЕЦ „Козлодуй”; 4 ФОППБ за действие при промишлени аварии; 15 ФОППБ за гасене на пожари; 13 ФОППБ за действие при наводнение; 3 ФОППБ за действие при земетресение; 14 ФОППБ за действие при тежки зимни условия; 11 ФОППБ за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси. Формированията могат да действат както самостоятелно, така и при съвместна операция по овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия. Готовността за действие на активираните сили и средства за провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи е 2 часа в служебно време и 4 часа в извънслужебно време, считано от получаването на искането с резолюцията на министъра на отбраната в Командването на СВ.

Срещате ли проблеми с поддръжката на техниката?

– В СВ обръщаме изключително голямо внимание на състоянието и поддръжката на техниката, определена да действа в състава на ФОППБ. Периодично се извършват тренировки на готовността за действие на ФОППБ, при които се проверява и готовността за използване на техниката. Проблемите с поддръжката й не се различават от проблемите, с които всички формирования се сблъскват в ежедневната си дейност. Същите се отстраняват своевременно със сили и средства на формированията, а когато това е невъзможно, се изпращат заявки за части или ремонт към отдел „Логистика” в КСВ. Морално остарялата техника на разположение на ФОППБ не пречи на изпълнение на задачите, но създава предизвикателства по отношение на поддръжката и своевременния й ремонт. В някои ФОППБ липсва определен тип специална техника – например влекачи (трайлери) за транспортиране на тежка и верижна техника. Същите са заложени в табела на ФОППБ за гасене на пожари, ФОППБ за действие при тежки зимни условия и ФОППБ за действие при земетресение. Във ФОППБ, които не разполагат с трайлер, е създадена организация за осигуряването им при необходимост от други формирования. За момента в СВ успяваме да поддържаме техниката, необходима за изпълнение на задачите от ФОППБ изправна, но с времето това ще става все по-трудно, особено по отношение на специалната техника.

– Как по места началниците на гарнизоните и командирите на военни формирования работят с кметовете?

– Началниците на гарнизони по места са членове на кризисните щабове, в които наред с кметовете на общини и областни управители, свои представители имат МВР (ГДПБЗН), медицински центрове, общински служби и др. Същите провеждат работни срещи минимум два пъти в годината, на които се обсъждат плановете за реагиране при бедствия, превантивните мерки за избягване или минимизиране щетите от евентуално бедствие, обсъждат се различни проблеми и се набелязват пътища за разрешаването им. Естеството на нашата дейност не предполага наличието на проблеми с местната власт, тъй като в крайна сметка ФОППБ подпомагат именно нея да се справи и преодолее бедствието. Тук може съвсем отговорно да се заяви, че не само органите на местната власт и различните служби, но и самото население в засегнатите от бедствия райони, високо оценяват приноса на нашите момчета и момичета при преодоляването на щетите и връщане към нормален живот на засегнатите територии. Нашите формирования са изключително ценени, заради способностите, които притежават и възможностите, които могат да предоставят в изключително кратки срокове.

– В какви други ситуации са действали модулите най-често през 2023 г.?

– И през 2023 година, както и в предходната, се налагаше ФОППБ да действат доста често. Още в първия месец на годината беше активиран ФОППБ за действие при зимни условия от Враца за справяне с последствията от преминалата през града силна зимна буря. Следва да отбележим и участието на ФОППБ за наводнения от в. ф. 54990 – Враца, което оказа съдействие при разчистването на общинската инфраструктура на гр. Берковица, в следствие на възникналата бедствена ситуация на територията на общината, в резултат от обилните валежи. В рамките на една седмица през юни 473 военнослужещи с 23 единици техника помогнаха за преодоляване на последствията от бедствието. С повишаването на температурите от юли започна активацията на ФОППБ за действие при пожар, които до края на септември действаха общо 5 пъти. В потушаването на бушуващите горски и полски пожари участие взеха 243 военнослужещи с 40 единици техника. На два пъти през юли военнослужещи се включиха в операции по подпомагане на органите на МВР при издирване на изчезнали лица на територията на общините Хасково и Асеновград. От началото на годината, ФОППБ при разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси действаха почти всяка седмица, като до момента същите са активирани общо 42 пъти. Общото количество унищожени невзривени бойни припаси достигна 145 броя. Правейки сравнение с предходната година, случаите на активиране на ФОППБ са почти еднакъв брой (56 до момента, при 61 за 2022 г.), като през 2023 г. сумарно действалият състав до края на ноември е 1048 души със 178 единици техника. Броят на действалите през 2022 г. военнослужещи и техника от състава на ФОППБ е почти двойно по-голям – 2108 военнослужещи с 288 броя специална техника. За щастие, през 2023 г. нямаше такива мащабни бедствия като наводнението на територията на община Карлово (селата Богдан, Каравелово и Слатина) през август 2022 г. Тогава в ликвидиране на последствията, продължило до октомври 2022 г. участие взеха общо 1653 военнослужещи със 126 броя специализирана техника.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани