Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дрон унищожава сто пъти по-скъпи самолети

[post-views]
Дрон унищожава сто пъти по-скъпи самолети

В САЩ създадоха нов модулен безпилотен самолет

Roadrunner („Пътен бегач“) за изпълнение на разнообразни мисии – от търсене и спасяване до пожарогасене и пренасяне на органи за трансплантация. Излита и каца вертикално. Бойният вариант на дрона Roadrunner – М е оборудван с мощна бойна глава и е способен да прехваща, проследява и унищожава бързо движещи се заплахи, включително самолети, 100 пъти по-скъпи от него. Този т. нар. „Пътен бегач“ е за многократна употреба. Дронът, кръстен на пустинната птица „Пътен бегач“, е представен в два варианта. Базовият вариант стартира бързо и лети с дозвукови скорости, като полезните му товари могат да се преконфигурират за различни мисии.

Вариантът Roadrunner-M е версия на системата от боеприпаси, предназначена да предпазва от непилотирани въздушни системи. Компанията производител казва, че „Пътният бегач“ може бързо да локализира, да проследи и да деактивира противниковите системи.

Използването на безпилотни летателни системи на бойното поле в последните години вече е масово. Тези системи са не само заплаха, но и отговор на заплахата. По тази причина Министерството на отбраната на САЩ създаде инициативата Replicator, като целта е разполагането на хиляди автономни безпилотни системи през следващите две години. От компанията производител заявяват, че „Пътен бегач“ е разработен с оглед на включването му в арсенала на Replicator. Той отговаря и на двете условия – да бъде заплаха и да отстранява заплахи. Освен това производителите искат да го направят по-евтин. Това се постига, като се произвеждат по-големи количества.  Както казват от компанията, „Пътен бегач“ при всички случаи ще бъде в ниските стойности на стотиците хиляди долари. Roadrunner-M вероятно ще струва повече от други антидронови системи, но за сметка на това може да се справя с много по-широк спектър от заплахи. Тези му характеристики го правят добра и евтина алтернатива на ракети като „Пейтриът“, които струват по $4 млн. всяка.

Този нов летателен апарат е и самолет, и ракета с висока степен на модулност и автономност, и може да се използва повторно, като се върне „у дома“ за зареждане с гориво. Дизайнът на  Roadrunner стана известен съвсем наскоро. Знае се само, че разработването му е започнало преди две години като конструкторът, направил първоначално скица върху една салфетка. Напълно завършените прототипи вече са тествани много обстойно, като са правени и оперативни демонстрации пред клиент, който засега се пази в тайна. Високопоставен служител на компанията заяви, че „Това е някъде между ракета за многократна употреба и… пълномащабен автономен самолет. Roadrunner е многократно използваем самолет, може да носи много полезни товари, които да се поставят върху него и да го използвате многократно“. Засега много не се говори за неговите технически характеристики и параметри. Казва се само, че дронът е способен да достигне високи дозвукови скорости, не е много висок и е достатъчно лек, за да се пренесе от един средностатистически индивид. Задвижва се от двойка малки турбореактивни двигатели, но не се оповестява колко бързо може да лети, на каква височина и колко време издържа във въздуха. Както вече стана ясно, той се приземява вертикално, върху четири опори в основата на тялото му, подобно на ракетата SpaceX Falcon 9. За разлика от ракетата може да бъде зареден с гориво веднага и да излети отново. Кацането, презареждането и излитането на дрона може да стане за няколко минути. Бойната му глава може да бъде заменена с интелигентен сензор, който да прави снимки на бързо движещи се вражески самолети и кораби, и дори да забележи зараждащи се горски пожари, преди да се разпрострат. Приложението му е много широко – от защита на военни бази до критична инфраструктура. Системата за изстрелване на дрона е „хангар“, приличащ на кутия и наречен „гнездо“. „Гнездото” извършва „непрекъснат мониторинг на всички системи“ на дрона. Може да е свързано с външни системи за управление, както и с мрежи за командване и управление на сензори. Замисълът е един човек да може да изстрелва, управлява и презарежда много дронове „Пътен бегач“.

„Сивият вълк“ е хеликоптер със специално назначение

Най-новият хеликоптер на ВВС на САЩ „Сивият вълк“ завършва тестовете си и навлиза във фазата на производството. „Сивият вълк“ трябва да замени една флотилия от застаряващи хеликоптери със специално назначение. Тези хеликоптери охраняват ядрени ракетни полета и возят висши служители в района на Вашингтон. Очаква се първият от тези хеликоптери да бъде доставен в средата на 2024 г.

Хеликоптерът MH-139A „Сив вълк“ е многоцелеви хеликоптер, базиран на гражданския хеликоптер AW139. Той е предназначен за защита от балистични ракети, транспортиране на американски правителствени служители и за Силите за специални операции. „Сивият вълк“ е с 50% по-бърз, лети по-далече, има 30% по-широка кабина и носи по-голям товар от базовия модел. Има пълна способност за автопилот. Притежава най-съвременната авионика с усъвършенствана функционалност на пилотската кабина и по-добра ситуационна осведоменост за екипажа.

Безпилотни летателни системи разузнават денем и нощем

Испанските въоръжени сили ще придобият нови европейски тактически безпилотни летателни системи SIRTAP във връзка с превъоръжаването и модернизацията на армията. Системите работят по суша и море и са много ефективни за наблюдение и разузнаване както за дневни, така и за нощни операции. Не изискват специални писти и излитат на късо разстояние.

Придобиването на самолетите е във връзка с модернизацията на армията. Испания ще получи девет системи с по три безпилотни летателни апарата и една наземна контролна станция. Според производителя безпилотният самолет SIRTAP може да носи полезен товар до 150 кг и има обхват до 330 км и издръжливост във въздуха 2 ч. Самолетът ще влезе в експлоатация при пълна оперативна способност през 2026 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани