Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Има ли план за демонтиране на Паметника на свободата на Шипка?

[post-views]
Има ли план за демонтиране на Паметника на свободата на Шипка?

Преди повече от 7 години Инспекторатът към министерството на културата с цел опазване на културно-историческото наследство и със заповед на кмета на Казанлък екипът на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ разработва цялостен проект за реставрация на паметника. След дълъг период на подготовка официално започва ремонтът на Паметника на свободата на връх Шипка.

Началото на ремонтните дейности на паметника на връх Шипка съвпаднаха с демонтажа на Паметника на съветската армия в София, което предизвика вълна от коментари не само сред граждани, но и сред политическите формации. Коментари се пренасочиха към Паметника на свободата на връх Шипка след публикации в социалните мрежи, че сградата е заградена и се случва „нещо“ там.

В широко споделяни публикации в социалните мрежи на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов твърди например, че „извергите от ППДБ и техните ортаци от ДПС и ГЕРБ подготвят и за Паметника на свободата на Шипка“ – събаряне на монумента (б.р.).

Твърдение: Паметникът на свободата ще бъде демонтиран също като този на съветската армия в София

В интервю за БНР на 10 януари т.г. Костадинов също така казва, че „Паметникът на Шипка е толкова монолитно направен, че от него не се откъртило дори и камъче“.

За една от публикациите си във Фейсбук лидерът на „Възраждане“ ползва снимка от 2019 г. (виж скрийншотовете по-долу).

Впоследствие Костадинов уточнява, че е ползвал стара снимка само за илюстрация и публикува нов пост с актуална снимка с паметника и изпратения от него Димитър Пашев, председател на Възраждане-Казанлък и председател на комисията по култура в общинския съвет на Казанлък (виж по-долу).

Пред БНР д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, заяви, че „Паметникът на свободата ще бъде реставриран или по-простo казано ремонтиран по проект. Не ми е известно и някой да е коментирал нещо различно… Паметникът си остава на мястото и всичко друго е лъжа и спекулации, по неясни за мен причини“.

„Това един процес, подготовката на този ремонт започна преди повече 7 години. Той се извършва в изпълнение на предписания на български държавни контролни органи в лицето на Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата, заповед на кмета на община Казанлък след един инцидент, който възникна през 2020 година и в резултат на тези разпореждания Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, на който е предоставено стопанисването на Паметника на свободата от името на българската държава, извърши се поредица от действия, които доведоха до това, че беше разработен цялостен проект за консервация за реставрация. Той премина през няколко съгласувания със съответните компетентни инстанции и този процес завърши в края на миналата година с издаване на разрешение за строеж. Тоест това е документът, който позволява този ремонт с този проект да бъдат осъществени“, каза още Чавдар Ангелов, който заяви, че Националният празник – 3 март, ще бъде отбелязан на паметника.

„Срокът за изпълнение на поръчката е 3 години, но дейностите може да приключат и по-рано“, каза още Чавдар Ангелов, който е категоричен, че Националният празник – 3 март, ще бъде отбелязан на паметника: „Чествания ще има!“.

За ремонта са обявени две обществени поръчки на стойност 14 млн. лв., като за неочаквани разходи е заложена 20% от сумата.

Заключение

Твърдението, че Паметникът на свободата на връх Шипка ще бъде демонтиран, е НЕВЯРНО. За да бъде опазен монументът, се налага ремонт, който е подготвян повече от 7 години, уточни пред БНР д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“. Монументът е на 94 години, като за тези години са правени един основен и няколко частични ремонта.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани