Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран заяви, че американско-британската атака срещу хусите ще подхрани нестабилност в региона

[post-views]
Иран заяви, че американско-британската атака срещу хусите ще подхрани нестабилност в региона

Иран осъди днес американско-британската атака срещу хусите в Йемен, като предупреди, че тя ще подхрани „несигурността и нестабилността“ в региона, съобщиха ирански държавни медии, цитирани от Ройтерс.

„Остро осъждаме военните атаки, извършени тази сутрин от САЩ и Великобритания срещу няколко града в Йемен“, заяви говорителят на иранското външно министерство Насер Канани.

„Тези атаки са явно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Йемен и нарушение на международното право“, добави говорителят.

Иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан похвали действията на свързаните с Иран хуси срещу свързани с Израел кораби и заяви, че движението зачита сигурността на корабоплаването. Той призова САЩ да прекратят цялостната си подкрепа за Израел.

„Действията на Йемен в противопоставянето на геноцида на израелския режим са достойни за възхищение. Сана стриктно зачита сигурността на корабоплаването“, посочи Амир Абдолахиан на социалната мрежа „Екс“.

„Вместо да атакува Йемен, Белият дом трябва незабавно да прекрати пълномащабното военно сътрудничество и сътрудничество в областта на сигурността с Тел Авив – срещу народа на Газа и Западния бряг – за да се възстанови сигурността в целия регион“, добави той.

Хусите се заканиха да отговорят на атаките, но анализатори казаха днес, че засега изгледите тези западни удари да разпалят регионална война изглеждат ограничени, тъй като Техеран се стреми да избегне пряко въвличане в тотален конфликт.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани