Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия осъди в ООН „фрапиращата агресия“ на САЩ и Великобритания на територията на Йемен; САЩ заявиха, че ударите са в съгласие с международното право

[post-views]
Севернокорейският представител в ООН каза, че назначаването на нови наблюдатели на санкциите за Пхенян е обречено на провал

Русия осъди в ООН „фрапиращата агресия“ и „масирания удар“ по територията на Йемен от страна на САЩ и Великобритания след атаките им срещу подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, предаде Франс прес.

„Тези държави извършиха масирана атака на територията на Йемен. Не говоря за нападение срещу група вътре в страната, а за нападение срещу населението на страната като цяло“, заяви в Съвета за сигурност на ООН руският посланик в организацията Василий Небензя, като осъди използването на самолети, военни кораби и подводници.

Ударите на САЩ и Великобритания по обекти на бунтовниците хуси в Йемен са въоръжена агресия и грубо нарушение на Устава на ООН, заяви на заседанието на Съвета Небензя, цитиран от ТАСС.

„Ситуацията е пределно ясна. Действията на така наречената коалиция са грубо нарушение на член 2 от Устава на ООН. Това е поредната военна агресия на колективния Запад в дългия му списък с набези срещу изтерзания Близък изток“, заяви той на заседанието на Съвета за сигурност във връзка с ударите в Йемен.

Руският дипломат отбеляза, че тези удари нямат нищо общо с правото на самозащита. „Противно на твърденията на западните колеги, масираните удари на САЩ и Великобритания по територията на Йемен нямат нищо общо с упражняването на правото на самоотбрана съгласно член 51 от Устава на ООН. Член 51 не може да се прилага в ситуацията с търговските кораби. Правото на самоотбрана не може да се използва за осигуряване на свободата на корабоплаването, нашите американски колеги прекрасно знаят това“, заяви Небензя.

Посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд на свой ред заяви, че ударите, нанесени в отговор на нападенията на йеменските бунтовници срещу кораби в Червено море и Аденския залив, са законни съгласно международното право.

Ударите, нанесени през нощта, имаха за цел „да разстроят и намалят капацитета на хусите да продължават безразсъдните атаки срещу плавателни съдове и търговското корабоплаване“, каза Томас-Грийнфийлд, цитирана от Ройтерс.

Тя отбеляза, че нападенията са принудили от ноември миналата година насам над 2000 кораба да търсят алтернатива на маршрута през Червено море.

„Независимо дали корабът ви плава под американски флаг или под флага на друга държава, дали сте гласували за резолюцията от тази седмица или сте се въздържали /…/ всички наши кораби са уязвими“, заяви американската посланичка в ООН, имайки предвид приетата в сряда от Съвета за сигурност резолюция, настояваща хусите незабавно да прекратят атаките си. Русия се въздържа от гласуване.

„Без подкрепата на Иран, който нарушава задълженията си, хусите биха се затруднили да задържат и нанасят ефективни удари по търговски кораби, използващи морските пътища в Червено море“, добави Томас-Грийнфийлд, цитирана от АФП.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова по-рано вчера всички страни да избягват ескалация след ударите на САЩ и Обединеното кралство срещу хусите в Йемен.

„Генералният секретар приканва всички засегнати страни да избягват ескалация на ситуацията в интерес на мира и стабилността в Червено море и в района като цяло“, заяви на брифинг с журналисти говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик.

„Свидетели сме на цикъл от насилие, който може да има тежки последици за политическата сигурност, икономиката и хуманитарната помощ в Йемен и региона“, предупреди Съвета за сигурност Халед Хиари, заместник-генерален секретар по политическите въпроси за Азия. „Тези събития в Червено море и рискът от изостряне на регионалното напрежение са тревожни“, добави той в началото на извънредното заседание на Съвета за сигурност, свикано по искане на Русия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани