Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тексас издигна ново преградно съоръжение по границата с Мексико на фона на спора с правителството „Байдън“ за имиграцията

[post-views]
Тексас издигна ново преградно съоръжение по границата с Мексико на фона на спора с правителството „Байдън“ за имиграцията

Тексас издигна тази седмица ново преградно съоръжение по границата с Мексико, което обаче блокира достъпа на федералната гранична полиция до река Рио Гранде. Новата мярка обещава да се превърне в поредния епизод от спора между губернатора на щата, републиканеца Грег Абът, и президента демократ на САЩ Джо Байдън, предаде Ройтерс.

Националната гвардия на Тексас издигна нова ограда с бодлива тел по участък от границата в района на Игъл Пас, което обаче възпрепятства достъпа на американската федерална гранична полиция до парк в града, където има рампа за лодки, използвана от федералните за патрулиране на река Рио Гранде. По тази причина правосъдното министерство на САЩ, на чието подчинение е граничната полиция, е завела дело срещу Тексас в американския Върховен съд.

В иска се посочва, че без рампата служителите на граничната полиция няма как да осъществяват контрол и наблюдение на района, което „практически ги лишава от всякаква възможност за реакция при случаи на бедстващи мигранти“.

Спорът е част от по-широкия контекст на политическото противопоставяне между правителството „Байдън“ и губернатора Абът във връзка с безпрецедентния приток на незаконни мигранти, пресичащи границата, след встъпването в длъжност на Байдън през 2021 г. Напоследък Тексас започва все повече да предприема самостоятелни действия за охрана на границата, област, която поначало е прерогатив на федералното правителство, отбелязва Ройтерс.

Един от най-знаковите и безпрецедентни ходове на Абът в тази посока беше решението му през 2022 г. да качи на автобуси около 100 000 мигранти и да ги изпрати в някои от бастионите на демократите на север като Чикаго и Ню Йорк.

На пресконференция вчера тексаският губернатор обяви, че разполага със законно право да упражнява контрол върху всяка една точка в щата, включително върху парка „Шелби“ в Игъл Пас.

„Въпросният парк в Игъл Пас, Тексас, не прави изключение и тези правомощия се отнасят и до него“, каза Абът.

Говорител на министерството на отбраната на щата Тексас заяви, че Националната гвардия поддържа присъствие и временно преградно съоръжение в парка от 2021 г., и добави, че текущите действия се предприемат за предотвратяване на бъдещи незаконни пресичания на границата.

Неотдавна Абът нареди да се поставят бодлива тел и шамандури и в самите води на Рио Гранде, граничната река между САЩ и Мексико. Това действие също стана повод за съдебна битка с Белия дом.

По този казус, по-рано този месец правителството „Байдън“ поиска от съдиите от Върховния съд временно да позволят на служителите на граничната полиция да прережат и отстранят спорната ограда с бодлива тел, която според Тексас е необходима за осуетяването на незаконните пресичания на границата.

Върховният съд все още не е се произнесъл по делото. Преди това, на по-долната съдебна инстанция, искането на Белия дом не беше уважено.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани