Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Зеленски приветства помощта на Великобритания, включваща нов пакет военна помощ в размер на 2,5 милиарда британски лири

[post-views]
Зеленски приветства помощта на Великобритания, включваща нов пакет военна помощ в размер на 2,5 милиарда британски лири

Украинският президент Володимир Зеленски приветства британския пакет военна помощ за Украйна на стойност 2,5 милиарда британски лири, като британският премиер Риши Сунак даде обещание да продължи да помага на страната в борбата ѝ срещу Русия, предадоха Пи Ей мидия и ДПА.

Сунак пристигна днес в Киев, за да обяви новия пакет финансова помощ и стана първият чуждестранен лидер, посетил Украйна тази година. С 200 милиона британски лири повече в сравнение с последните две години, военната помощ бе обявена в ключов момент за Зеленски на фона на опасения, че желанието за подкрепа сред съюзниците на Киев намалява с проточването на войната.

Двамата лидери подписаха и ново споразумение за сигурност, обвързващо Великобритания да оказва „бърза и устойчива“ помощ, ако Украйна бъде нападната от Русия отново.

Зеленски приветства „личното лидерство“ на Сунак и каза, че споразумението ще положи „основата за бъдещо сътрудничество с други партньори“.

Великобритания е първата страна от Г-7, която сключва окончателно споразумение с Украйна, след като на миналогодишната среща на върха на НАТО държавите от Групата на седемте най-развити световни икономики се съгласиха да подпишат двустранни гаранции за сигурност със страната.

На съвместна пресконференция с украинския президент Сунак каза, че „Украйна не е сама и никога няма да бъде сама. Путин може да си мисли, че ще издържи повече от нас, но той греши. С вас сме днес, утре и колкото дълго е необходимо“, изтъкна премиерът на Обединеното кралство.

„Тази война е за правото на Украйна да се защитава и да решава сама своето бъдеще, както и за историческия избор на украинския народ да бъде независима демокрация в сърцето на Европа“, заяви Сунак.

„Желанието ви за свобода вдъхнови и мотивира британския народ, а за свободните държави по света помощта за Украйна е и инвестиция в общата ни сигурност. Защото ако Путин спечели в Украйна, той няма да спре там, а нашите съперници по света смятат, че нямаме нито търпението, нито ресурсите да водим дълги войни. Ако се разколебаем сега, ще окуражим не само Путин, но и неговите съюзници в Северна Корея, Иран и други страни“, каза още британският министър-председател.

„Ето защо Великобритания и свободният свят ще продължат да се застъпват за Украйна, както сме правили от самото начало на тази война“, подчерта Сунак.

„Даунинг стрийт“ заяви, че финансирането в размер на 2,5 милиарда британски лири ще бъде изразходено за ракети с голям обсег, противовъздушна отбрана, артилерийски боеприпаси и морска сигурност. Около 200 милиона лири ще бъдат похарчени и за закупуване и производство на хиляди военни дронове, което според правителството е най-голямата доставка на дронове за Украйна, каквато никоя друга страна не е правила.

Началникът на канцеларията на Зеленски Андрий Ермак заяви, цитиран от Ройтерс, че споразумението очертава подкрепата, която Лондон ще продължи да предоставя, включително обмен на разузнавателни данни, медицинско и военно обучение и сътрудничество в областта на отбранителната промишленост.

Президентът Зеленски каза на пресконференция, че вярва, че финансовата помощ от САЩ също ще бъде продължена, както и че сега се чувства по-убеден, че това ще стане, отколкото е бил миналия месец.

Украински депутати публикуваха кратки видеоклипове, на които се вижда как Сунак се обръща към членовете на парламента в Киев и получава бурни овации.

От две години Украйна се бори за принципите на свободата и демокрацията, заяви Сунак. „Ние ще бъдем с Украйна, както в най-тежкия за нея час, така и в по-добрите времена, които предстоят“.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани