Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея изстреля балистична ракета към морето, съобщи Сеул

[post-views]
Северна Корея вероятно е изстреляла балистична ракета, съобщават Япония и Южна Корея

Северна Корея изстреля балистична ракета към морето, първи подобен пуск от нейна страна от около месец, съобщиха съседите ѝ, цитирани от Асошиейтед прес.

Съветът на началник-щабовете на южнокорейските въоръжени сили заяви, че изстрелването е станало днес, но не даде подробности за разстоянието на полета на ракетата.

Японското министерство на отбраната също обяви, че е засякло възможно изстрелване на балистична ракета от Северна Корея. Впоследствие по японската телевизия беше съобщено, че тя е паднала извън изключителната икономическа зона на Япония, предаде Ройтерс.

Това е първото подобно изстрелване от страна на Северна Корея след пробния пуск на 18 декември на междуконтинентална балистична ракета на твърдо гориво „Хвасон-18“, най-съвременното оръжие в арсенала на КНДР. „Хвасон-18“ е замислена за удари по континенталната част на САЩ.

Днешният ракетен пуск беше извършен и след изстреляния от Северна Корея артилерийски залп в района на морската граница с Южна Корея, една от горещите точки на Корейския полуостров. Този акт на Севера накара Юга да предприеме аналогични учебни стрелби в същата зона, отбелязва Асошиейтед прес.

През последните дни Северна Корея ожесточи войнственото си говорене срещу противниците си. По-рано през седмицата лидерът Ким Чен-ун нарече Южна Корея „най-големия враг“ на КНДР и заплаши да я унищожи, ако бъде предизвикан.

Според експерти севернокорейският ръководител вероятно ще изостри още напрежението чрез изстрелването на ракети, с целта да повиши залога в противопоставянето с неприятелите си и да повлияе на резултатите от южнокорейските парламентарни избори през април и президентските избори в САЩ през ноември.

На важно партийно заседание в края на декември Ким се зарече да увеличи ядрения си арсенал и да изстреля нови разузнавателни спътници, за да противодейства на извършваните, както заяви той, конфронтационни действия под егидата на САЩ спрямо страната му.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани